Et nytt liv etter russisk ødeleggelse: hvordan Norge ble et tilfluktssted for en familie fra Ukraina

Et nytt liv etter russisk ødeleggelse: hvordan Norge ble et tilfluktssted for en familie fra Ukraina

I Kyiv-regionen, i den maleriske landsbyen Horenka, bodde en familie for hvem hjemmet ikke bare var vegger og et tak, men et sted hvor de mest verdifulle minnene og livets øyeblikk ble bevart. Vadim og Lesya Maznichenko, sammen med sine tre barn – Dmytro, Liza, og Fedir – skapte sin historie i et velutstyrt hjem, hvor hvert hjørne var fylt med kjærlighet og varme.

Vadim, en kommisjonert krigsdeltaker, og Lesya, en politibetjent med over 20 års erfaring, oppdro sine barn med respekt for enkle menneskelige verdier: å bygge et hjem, dyrke en hage, oppdra barn. Men med ankomsten av en fullskala krig, ble deres forutsigbare liv brutalt avbrutt. Eksplosjoner og fare tvang familien til å forlate alt og søke sikkerhet langt fra hjemmet.

Med tunge hjerter, etter å ha forlatt hjemmet sitt med tanken om en rask retur, kunne familien ikke engang forestille seg at de ville returnere til ruiner. Etter ødeleggende angrep i begynnelsen av 2022, ble hjemmet deres skadet og senere ødelagt av ild, og etterlot dem uten et tak over hodet.

I søken etter sikkerhet og stabilitet førte Maznichenkos vei dem til Norge – et land som ble deres nye hjem, men familiens hjerte forble med deres brente hjem i Ukraina. Å starte på nytt i en alder av 40 og 60 år, med tre små barn, er en prøvelse som krever utrolig styrke og mot.

“Vi fant i Norge ikke bare et tilfluktssted fra krigen, men et nytt hjem hvor vi ble møtt med utrolig varme og godhet. Jeg ønsker å uttrykke min uendelige takknemlighet til landet som åpnet sine dører for oss i de vanskeligste tidene i vårt liv. Til hver innbygger i byen som har blitt vårt nye hjem.

Men, med all respekt og kjærlighet til Norge, forblir mitt hjerte og tanker i Ukraina. Vår drøm er å en dag returnere til Ukraina, hvor vi kan gjenoppbygge livet vårt på vårt hjemland.”

“Inntil den tid beholder vi i våre hjerter takknemligheten til det norske folket for den uvurderlige gaven av sikkerhet og gjestfrihet,” sier Vadim, familiens overhode. I dag har den internasjonale plattformen for boligrehabilitering, RENAISSANCE.UA, kommet til familiens hjelp ved å samle inn penger for et nytt hjem til Maznichenko-familien. Dette initiativet åpner veien til gjenoppbygging og håp om en bedre fremtid for en familie som har opplevd utallige tap.

Maznichenkos historie er mer enn bare en fortelling om tap og gjenoppretting. Det er et vitnesbyrd om den uovervinnelige ånden til mennesker som, til tross for tap, fortsetter å se fremover, drømme og bygge et nytt liv, støttet av det globale samfunnet. Takket være denne støtten har Maznichenkos igjen en sjanse til å finne den komfort og sikkerhet de satte så stor pris på i sitt hjem i Horenka, nå i et nytt hjem, på deres egen jord, men alltid med Norge i hjertet.

Du kan støtte Maznichenko-familien via denne lenken – https://renua.world/ukraina-s-horenka-vul-kyivska-147/