Чому цього дня не можна набирати воду з чужої криниці: прикмети

Головна Сторінка » Чому цього дня не можна набирати воду з чужої криниці: прикмети

6 березня віряни вшановують святого Костянтина і 42 мучеників з Аммореї.

Історія 42 мучеників починається з війни між грецьким імператором Феофілом та сарацинами. Сарацини облоговували візантійське місто Амморею і захопили в полон його захисників 42 воїни. Серед них був і святий Костянтин, який відмовився від священницького сану, щоб стати воїном і захистити місто від сарацинів. Всіх цих мучеників катували, але вони залишилися вірними християнству. Святий Костянтин жив у IX столітті. Разом з ним були інші захисники, такі як Летій, Феофіл, Феодор, Меліссен, Калліст, Васой та інші. Вони відмовилися від ісламу і були засуджені до страти.

Прикмети

Червона зірка вказує на сильний вітер.

Мороз чекайте на заморозки ще протягом 40 днів.

Морозне повітря літо буде спекотним.

Що не можна робити

Багато заборон пов’язано з водою та криницями. Заборонялося набирати воду з чужої криниці. Вважалося, що людина, яка вип’є таку рідину, стане жадібною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2024: як підготуватись і що треба пам’ятати

Також вагітні жінки намагалися не підходити до криниці, тому що вагітність протікатиме важко.

Що можна робити

Цього дня кринична вода набувала лікувальних властивостей. Такою ж була тала вода і та, що текла в джерелах. Також селяни освячували криниці і обов’язково цього дня йшли до лазні.

Великий піст починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. Він триватиме з 18 березня до 4 травня. Вважається одним з найсуворіших.

На столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст потрібно хоча б раз причаститися і сповідатися. Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м’ясні продукти, рибу, яйця, молоко, а ще споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої, палити.

Дозволяється рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі. По суботах та неділях, а також в дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.