Більшість українців у Польщі вже витратили усі гроші, зароблені в Україні

Головна Сторінка » Більшість українців у Польщі вже витратили усі гроші, зароблені в Україні

У Польщі 60% українців не користувалися грошима, заробленими в Україні за останні 12 місяців.

Про це свідчать результати опитування аналітичного центру міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal, проведеного на замовлення Національного банку України.

Власними заощадженнями ще користуються 27% українців у Польщі, 10% користувалися грошима сім’ї, 3% мали віддалену роботу в Україні.

Серед тих, хто за останні 12 місяців користувався грошима, заробленими в Україні, 53% кажуть, що сума щомісячних витрат змінилася, 47% не змінили свої витрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща посилює кордон з Білоруссю

Серед тих, у кого змінилися витрати, 20% кажуть, що це пов’язано з появою роботи у Польщі, 15% зізналися, що закінчилися гроші, зароблені в Україні.

4% втратили віддалену роботу в Україні й 4% сказали, що родичі припинили підтримку. 57% не вказали причину.

Опитування проводили протягом березня-травня серед 1315 українців, які влаштовувалися на роботу у Польщі через Gremi Personal.

На запитання “Яким був ваш статус на момент влаштування на роботу в Польщі?” 38% відповіли, що вже працювали за наймом у Польщі.

18% тимчасово не працювали, але шукали роботу, 9% – студенти чи учні, 3% працювали віддалено, 2% вели домашнє господарство, 26% мали інший статус.

Ті 60% українців, хто вже не користується грошима, заробленими в Україні, пристосувалися до життя в Польщі й на тлі продовження програми захисту біженців поки що не планують повертатися.

“Ми вважаємо, що першочерговим завданням для України є розробка стратегії повернення тих 40% громадян, які витрачають свої гроші за межами країни. Ці люди, ймовірно, ще не встигли повністю асимілюватися у нових умовах і не мають довгострокових планів залишатися за кордоном”, – сказав засновник Gremi Personal Євген Кириченко.

Цього тижня президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України.

У Польщі з 1 липня 2024 року зміняться умови надання допомоги біженцям з України.