Підсилити сільську жінку – сформувати продовольчу безпеку країни

Головна Сторінка » Підсилити сільську жінку – сформувати продовольчу безпеку країни

Як міжнародний проєкт CASE від Громадської спілки “Бізнес Мережі Сільських Жінок” за підтримки OXFAM GB став прикладом успішного впровадження технологій та енергоефективності в агросфері та посилив лідерський потенціал сільських жінок півдня України.

“Ціль проєкту CASE – полегшити працю жінок та, як наслідок, посилити спроможність сільських громад до формування продовольчої та енергетичної безпеки, а також залучити до сільського господарства й кооперативного підприємництва вразливі категорії населення: ветеранів та ветеранок, членів їхніх родин, сільських жінок, ВПО, людей з інвалідністю”, – розповіла менеджерка проєкту Ірина Воловик.

З вересня 2022 року по серпень 2024 року проєкт працював у двох громадах Миколаївської області:

⦁ Доманівська громада (35 населених пунктів)

⦁ Мостівська громада (6 населених пунктів)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водії вантажівок і тракторів: в уряді сказали про перекваліфікацію жінок

CASE працює комплексно на різних рівнях.

Рівність та жіноче лідерство

– Провели відкриті тренінги з агрономії, надали доступ до програм із розвитку жіночого підприємництва та лідерства;

– Організували навчальні візити у Львівську область для знайомства з сучасними практиками сімейних молочних ферм і кооперативів та в Тернопільську область для обміну досвідом з СК “Файна Поляна” та вивчення найкращих практик зеленого туризму.

Технологічне оснащення

45 домогосподарств Мостівської громади, серед них 28 домогосподарств членів СОК “Мрія-С”, отримали доїльні апарати (вересень 2023 року), а їхні членкині пройшли тренінг з технології використання та безпеки молока:

91% учасників – жінки, з них 24% – віком 60+, 27% – самотні жінки, 18% – у родинах є люди з інвалідністю, 20% – багатодітні родини, 16% – ВПО, родини, які приймають ВПО, родини, які повернулися після релокації.

1100 мешканок Доманівської громади отримали набори для вирощування овочів (комплекти насіння овочевих культур, оприскувачі, мінісівалки, парники, горщики для розсади) та рекомендації щодо вирощування:

90% учасників – жінки; 8,5% – ВПО та родини, що їх приймають; 9% – люди з інвалідністю та члени їхніх родин; 35% – люди у віці (60+);

Соціальна сфера

Модернізували опалення в трьох закладах освіти, лікарні та в центрі надання соціальних послуг.

Кооперативи

⦁ Проєкт допоміг пройти процедуру сертифікації “Органік-Стандарт” кооперативу “Оберіг-Агро”;

⦁ Для кооперативу встановлено 14 овочевих теплиць з системою поливу та відповідною інфраструктурою;

⦁ Проведено енергетичний аудит та передано ФЕС потужністю 30 кВт, проведено освітлення; встановлені лічильники електроенергії та води для кожної теплиці;

⦁ Закуплено обладнання для малої механізації – мотоблоки, культиватори, пневматична сівалка, трициклет та інші;

⦁ Проведено роботи з виготовлення артезіанської свердловини на території кооперативу;

⦁ Проведено відкритий захід для популяризації кооперації як бізнес-моделі (серпень 2024 року).

“Ми хочемо, щоб проєкт CASE став прикладом для жіночого лідерства, запровадження енергоефективності та популяризації кооперативів для інших громад в Україні”, – зазначила менеджерка проєкту Ірина Воловик.

Для повоєнної відбудови країни знадобиться хвиля трудових мігрантів, вважає рекрутерка Мар’яна Семенюк.

“Найважливіший момент – закінчення війни. Наступний пункт – відбудова країни. Для цього потрібна буде велика кількість людей. А Україна нині втрачає не лише працездатних громадян, а й дітей – майбутніх працівників і платників податків”, – зазначила Семенюк.

Після війни Україна для відновлення потребуватиме 4,5 млн додаткових працівників, кажуть урядовці.