Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту МКС

Головна Сторінка » Парламент підтримав ратифікацію Римського статуту МКС

Верховна Рада 21 серпня підтримала в цілому законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

“За” проголосував 281 нардеп, повідомив депутат Олексій Гончаренко.

“Це дасть Україні змогу ще ефективніше карати росіян за їхні злочини, а також: є виконанням однієї з ключових євроінтеграційних вимог; спрощує процес отримання доступу до Цільового фонду МКС постраждалим від російських злочинів українцям та підвищить шанс отримання компенсації; надасть Україні вплив та права в МКС. Таким чином країна матиме змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата”, – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вніс законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС

Римський статут – це міжнародний договір, що заснував МКС. Він визначає порядок роботи суду, а також визначає які злочини підпадають під його юрисдикцію.

Римський статут МКС ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія і США підписували статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут 2000 року, але не ратифікувала його. 2015 року необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

17 березеня МКС видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.