Роботи над відновленням “Мрії” тимчасово призупинили

Головна Сторінка » Роботи над відновленням “Мрії” тимчасово призупинили

Державне підприємство “Антонов” призупинило відновлення найбільшого у світі літака Ан-225 “Мрія” після завершення бойових дій в Україні.

Працівники підприємства зробили важливу роботу для збереження вцілилих деталей і зосередили ресурси на більш пріоритетних для держави задачах, пише “Економічна правда” з посиланням джерела в аціонерному товаривстві.

Роботи фінансувались зі спеціального фонду на відбудову “Мрії”, на балансі якого зібрано $3 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Символ чи необхідність: в Україні заговорили про відновлення легендарної “Мрії”

Точну вартість нового літака Ан-225 ще не розрахували. Вона зокрема залежатиме від того, чи зможе “Антонов” використати як донорів комплектуючих російські літаки “Руслан” в Канаді та Німеччині, які можуть бути конфісковані на користь України.

Переважну більшість грошей на відновлення підприємство отримало як роялті від продажів доповнення до гри Microsoft Flight Simulator – американська компанія надавала “Антонову” 100% доходів у перший рік продажу доповнення до гри при умові, що всі зібрані гроші обов’язково мають бути витраченими на відбудову цього літака.

Ан-225 створювався наприкінці 1980-х років на базі вже існуючого велетня Ан-124 “Руслан”. “Мрія” стала найбільшим та найпотужнішим літаком в світі. Розмах крила літака становив 88,4 метри, а загальна довжина 84 метри. За рахунок рекордної вантажопідйомності, літак міг вміщувати близько 250 тонн вантажу.

Наприкінці лютого 2022 року, внаслідок халатності чиновників ДП “Антонов”, які вчасно не евакуювали машину Ан-225 “Мрія” із аеропорту в м. Гостомель на Київщині, літак було знищено окупантами.