Як приготувати варення з помідорів: незвичний рецепт від Євгена Клопотенка

Головна Сторінка » Як приготувати варення з помідорів: незвичний рецепт від Євгена Клопотенка

Якщо ви не знаєте смаку варення з помідорів, то варто з ним ознайомитись.

Простим рецептом приготування поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.

Кулінар дає кілька порад, щоб варення вийшло смачним і довго зберігалось.

Вибір овочів. Використовуйте дуже пружні сорти томатів. В процесі приготування вони стануть м’якими, але не перетворяться в “кашу”. Ідеально підходить сорт сливка або бичаче серце. Овочі беріть однакового середнього розміру.

Ємність для варіння. Для цієї кількості компонентів вам знадобиться каструля мінімум на 5 літрів. Щоб варення не пригоріло, бажано обрати її з товстим дном чи використати казанок, в якому зазвичай готують страви на вогні.

Пінка. Зазвичай, при приготуванні цього варення утворюється багато пінки. Її краще прибирати, щоб отримати однорідний колір без “білих” розводів. До того ж повітря, яке є в пінці може дещо скоротити термін зберігання варення. Ви розкладете його по банках, з часом воно осяде та з’являться пустоти – сприятливе місце для утворення плісняви.

Стерилізація. Ще важливо знати, як підготувати банки для консервації, бо це теж впливає на термін її зберігання. Спосіб оберіть зручний для вас – на парі, в духовці або мікрохвильовці. Особисто я раніше “запікав” ємності, а в цьому році пропарюю. В каструлю наливаю воду, установлюю на неї сито по типу парової бані. Ставлю на вогонь, коли вода закипає, на сито ставлю банку на 10 хвилин. Потім так само роблю з кришками. Основне, щоб пройшло мінімум часу від того, як ви простерилізували та почали розкладати готове варення.

Варення з помідорів
Інгредієнти

На 6 півлітрових банок:

3 кг томатів сорту сливка

1,5 кг цукру

Як приготувати

Помийте 3 кг томатів, з цілих овочів виріжте плодоніжку та зробіть надрізи хрест навхрест. Складайте в глибоку миску.

Бланшуйте овочі для отримання більш ніжного смаку варення. Залийте овочі окропом та залиште на хвилину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи вказали, яке варення є найнебезпечнішим

В іншу миску налийте холодну воду та перекладіть в неї томати, щоб остудити.

Діставайте по одному та знімайте шкірку пальцями чи за допомогою ножа.

Спочатку розріжте помідори навпіл, а потім кожну половинку – на 3 часточки.

Перекладіть овочі в каструлю та додайте 1,5 кг цукру. Перемішайте та готуйте на маленькому вогні 30 хвилин після закипання. Не накривайте кришкою, періодично помішуйте та прибирайте пінку. Тим часом стерилізуйте банки та кришки twist-off. Або за бажанням оберіть звичайні металеві. З ними консервація теж добре зберігається.

Готове варення з помідорів розкладайте по банках та закривайте кришками. Залиште його остигати за кімнатної температури, а потім зберігайте до року в прохолодному місці.

Якщо у вас залишилось минулорічне варення чи навіть ще давніше, не варто його викидати. З нього вийде чудовий смаколик, який так люблять діти. Йдеться про пастилу.

Домашня пастила – смачні ласощі, які легко стануть альтернативою цукеркам до чаю та стануть непоганим перекусом серед робочого чи навчального дня.

Приготувати домашню пастилу можна як зі свіжих ягід та фруктів, які заздалегідь проварюються, так і з готового варення.