Пролежать до весни: як правильно зберігати буряки

Головна Сторінка » Пролежать до весни: як правильно зберігати буряки

Восени традиційно збирають урожай буряків та закладають їх на зимове зберігання.

Щоб буряки не псувалися взимку, їх потрібно збирати за певних умов та оптимальної температури, пише Gazeta.ua.

Про готовність буряків до збирання свідчать пожовтіння і засихання стебел. Але час збирання врожаю залежить від конкретного регіону та кліматичних умов. Щоб коренеплоди добре зберігалися взимку, їх потрібно правильно підготувати. Буряки слід вчасно зібрати, обрізати бадилля та просушити.

Якщо погода сприятлива, сушити буряки можна просто на грядці. Але не на ґрунті, а бажано на мішковині. Коренеплоди потрібно розкладати в один шар, залишаючи між ними простір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможуть яблука: як врятувати картоплю від проростання

При цьому мити овочі не рекомендують. Це скорочує термін зберігання і створює умови для поширення грибної інфекції. Достатньо лише зняти ґрунт, не пошкодивши при цьому поверхню буряка.

Найоптимальнішим місцем зберігання буряків вважають погріб. Там овочі довго залишаються свіжими, їх зручно використовувати в міру потреби.

Для тривалого зберігання буряків найкращою називають температуру в межах +1°C…+3°C. Вологість має бути на рівні 80-90%. За таких умов овочі можуть зберігатися до восьми місяців. Але варто регулярно перевіряти стан врожаю, видаляючи пошкоджені екземпляри.

Буряки взимку можна тримати в тирсі. Це допомагає зберігати свіжість урожаю. Тирса має бути вологою.

Якщо для зберігання буряків обираєте поліетиленові пакети, важливо переконатися, що в них є отвори для вентиляції, щоб овочі не гнили.

Найоптимальнішим варіантом для зберігання буряків вважають картопляні мішки. Вони мають пористу структуру. Це дає змогу коренеплодам “дихати”, і не створює конденсат. Щоб уникнути контакту із підлогою, такі мішки можна підвішувати.

Урожай картоплі важливо зберегти до наступної весни. Для цього потрібно дотримуватися кількох важливих правил.

Зокрема, зібраний врожай необхідно перебрати та просушити. Рекомендують також використовувати додаткові методи, зокрема обробку триходермою.