Україну накрив пил із Каспійської низовини – скільки триватиме буря

Головна Сторінка » Україну накрив пил із Каспійської низовини – скільки триватиме буря

30 вересня в Каспійській низовині спостерігається пилова буря, що призвела до високого рівня запилення повітря. Вітер, що дме з південного сходу, переносить дрібні частинки пилу з Каспію в Україну, піднімаючи їх у верхні шари атмосфери.

В Україні вже зафіксували високе запилення повітря, повідомили в Укргідрометцентрі.

“До Києва дрібний пил, дійде вже завтра. Покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря”, – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні випав перший сніг – фото і відео

Ситуація утримається попередньо до п’ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний.

Втім для Київщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу 1 жовтня.

“Цей пил осідає на території кількох українських областей, зокрема Полтавської, Дніпропетровської, Сумської, Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської. Невелика кількість пилу також потрапляє в Черкаську та Кіровоградську області. Ситуацію ускладнює сухість земної поверхні, яка додає до запилення місцеві частинки ґрунту, що піднімаються вітром”, – зазначає Укргідрометцентр.

Очікується, що така ситуація зберігатиметься до п’ятниці, коли напрямок вітру зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме в Україну хвилями.

Київщина отримає пил 1 та 2 жовтня, але його кількість буде меншою, ніж у інших областях.

“Проте в Київській, Чернігівській та Сумській областях якість повітря може погіршитися через переміщення оксиду вуглецю з задимленістю, що прийде з північного сходу з 1 жовтня”, – пояснили синоптики.

30 вересня Полтаву, Дніпро та Харків з районами накрила пилова буря. На машинах утворився жовтий наліт, повідомляють Telegram-канали. Місцеві жителі скаржаться на погану якість повітря. Люди жаліються на дим, запах гару і кажуть, що важко дихати.

У Сумському гідрометцентрі також заявили про серйозне погіршення якості повітря у східних та північно-східних регіонах України. Воно виникло через закидання атмосферним вихором пилу і смогу з території РФ.