Гора Еверест “виросла” на 50 м: що кажуть вчені

Головна Сторінка » Гора Еверест “виросла” на 50 м: що кажуть вчені

Гора Еверест виросла на 50 м за останні 85 тис. років.

Це сталося тому, що прилегла річкова мережа врізалася в ландшафт навколо гори, штовхаючи її вершину ще вище, пише Metro.

“Річкова ерозія створює величезну ущелину, через що Еверест зростає на 2 мм щороку. Це може здатися незначним, але це лише демонструє, наскільки сильно змінюється поверхня нашої планети з плином часу”, – зазначають дослідники.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience, розглядалися темпи ерозії річок Арун, Косі та інших річок регіону. Вони дійшли висновку, що близько 89 тис. років тому річка Арун злилася з річковою мережею Косі, що призвело до того, що більше води стало протікати через річку Косі, збільшивши її ерозійну силу. Змив більшої частини землі спричинив збільшення швидкості підйому, підштовхнувши вершини гір вище.

Аспірант Адам Сміт з факультету наук про Землю Університету Каліфорнії, сказав:

“Еверест – чудова гора з міфів і легенд, і вона продовжує рости. Наше дослідження показує, що в міру того, як прилегла річкова система проникає глибше, втрата матеріалу призводить до того, що гора піднімається все вище і вище”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пилова буря у Києві: скільки утримається погіршення якості повітря

Висота Евересту становить 8 849 м, що приблизно на 250 м вище, ніж друга за висотою вершина гірського масиву Гімалаїв у Непалі.

“Зміна висоти Евересту дійсно підкреслює динамічну природу земної поверхні. Взаємодія між ерозією річки Арун і висхідним тиском мантії Землі дає поштовх Евересту, підштовхуючи його вище, ніж він міг би бути в іншому випадку”, – вважає доктор Сюй Хан з Китайського університету наук про Землю.

Сьогодні річка Арун протікає на схід від Евересту і нижче за течією зливається з великою річковою системою Косі. Протягом тисячоліть Арун вирізала значну ущелину вздовж своїх берегів, змиваючи мільярди тонн землі та осадових порід.

“В районі Евересту існує цікава річкова система. Вище за течією річка Арун тече на схід на великій висоті з плоскою долиною. Потім вона різко повертає на південь, як річка Косі, втрачаючи висоту і стаючи крутішою. Ця унікальна топографія, що вказує на нестаціонарний стан, ймовірно, пов’язана з екстремальною висотою Евересту”, – додав співавтор дослідження доктор Джин-Ген Дай з Університету наук про Землю.

Еверест – не єдина вершина, яка виграє від стрибка росту. Лхоцзе і Макалу, четверта і п’ята найвищі вершини світу, також зростають завдяки ерозії річки.

Співавтор дослідження доктор Метью Фокс з кафедри наук про Землю сказав:

“Еверест і сусідні вершини ростуть, тому що ізостатичний відскок піднімає їх швидше, ніж ерозія руйнує їх. Ми можемо бачити, як вони зростають приблизно на два міліметри на рік, використовуючи GPS-інструменти, і тепер ми краще розуміємо, що є причиною цього”.

Непальській альпініст 54-річний Камі Ріта у 29-й раз піднявся на вершину гори Еверест. Він оновив рекорд із кількості успішніших сходжень на найвищу гору світу.