На Близькому Сході летять голови ворогів Ізраїлю

Головна Сторінка » На Близькому Сході летять голови ворогів Ізраїлю

Ізраїль знищує ватажків проіранських угруповань і так хоче покласти край війні. Чи спрацює ця тактика, – досліджувала Gazeta.ua.

Збройне угруповання “Хезболла” продовжує втрачати лідерів: після ліквідації Ісмаїла Ханії керманичем лише кілька місяців був Хуссейн Насралла. Ватажок став жертвою серії масованих ракетних ударів ЦАХАЛ (Армія оборони Ізраїлю) по столиці сусіднього Лівану – Бейруту.

“Без нього світ став безпечніше”, – заявив тоді держсекретар США Ентоні Блінкен.

За деякими даними, ізраїльські війська концентруються біля кордону з Ліваном для наземного вторгнення і вже завдали удару по позиціях хуситів у Ємені. Вочевидь, мова йде про остаточно “зачистку” впливових осіб у збройних угрупованнях. Адже про ліквідацію керівних осіб заявило ХАМАС, про загибель трьох ватажків повідомив і “Народний фронт звільнення Палестини”.

Ще одна війна

Ізраїль уже попередив США про обмежену наземну операцію в Лівані. Міністр оборони Йоав Галант анонсував початок наступного етапу війни проти Хезболли незабаром.

За його словами, операція стане “важливим чинником у зміні ситуації з безпекою і дозволить досягти важливої військової мети: повернути жителів до їхніх домівок”.

Іран, зі свого боку, перекидає бійців у прикордонні райони Лівану й Сирії, повідомляє агенція Bloomberg. Та й Хезболла недовго була без ватажка: у результаті наради очільників угруповання місце Насралли посів двоюрідний брат загиблого, Хашем Сафі ад-Дін. Хуссейн Насралла називав його наступником ще з 2008 року, а готувати до цієї ролі почав з 90-х років минулого століття. Вони зовні дуже схожі, що, вважається, позитивно вплине на низові ланки Хезболли.

Двійник не спрацює?

Насправді, обезголовивши Хезболлу, Ізраїль докорінно змінив внутрішньополітичну ситуацію в Лівані. Досі Хезболла де-факто була “державою у державі” і серйозно впливала на рішення цивільної влади.

Після звільнення частини Лівану, котра була під окупацією Ізраїлю кількадесят років, Хезболла стало військово-політичною і доволі заможною організацією під іранським протекторатом. Свого часу угруповання потужно втрутилося у громадянську війну в Сирії на боці президента Башара Асада, котрого підтримала і Росія.

Знищення потенціалу Хезболли скоріш, надасть сміливості її супротивникам у Лівані, припускає політолог Лівано-Американського університету Імад Саламей. Але для цього їм треба встановити контакти з Ізраїлем, причому буде достатньо повітряної окупації, припустив експерт в коментарі Al Jazeera. Він нагадав, що прем’єр Лівану Наджіб Мікаті заявив про наміри відправити ліванську армію на південь країни для виконання резолюції ООН з метою покласти край військовій присутності “Хезболли” в регіоні.

Утім, через дії проти проксі-структур надсилається потужний сигнал Ірану і, можливо, не лише йому.

Інтрига Тегерану

30 вересня до Тегерану прилетів прем’єр РФ Михайло Мішустін, звідки вирушив до Єревана. Вірменія залишається потенційною “гарячою точкою” навколо Росії, у врегулюванні відносин країни з Азербайджаном глибоко залучена Франція.

Двоє міністрів у новому французькому уряді мають вірменське походження. Хоча Мішустін як прем’єр обговорюватиме у Вірменії передовсім економічні питання, предметом розмов могла стати й безпека. До слова, у Тегерані кілька днів тому був секретар російського Радбезу та екс-міністр оборони країни-агресорки Сергій Шойгу.

Візит Мішустіна не був оголошений заздалегідь, отже, є раптовим і терміновим. З огляду на обстановку на Близькому Сході, російський гість не міг обійти увагою безпеку. Іран з Росією готуються підписати договір про всеосяжне партнерство, важливою складовою має стати газовий контракт. Але газ почекати може, безпека – ні. На даний момент, Іран заявив, що “не залишить без відповіді жодну злочинну дію Ізраїлю”, адже, за даними представника МЗС країни, від удару, котрий став смертельним для Насралли, загинув і заступник командувача “Корпусу стражів ісламської революції” (КСІР”). Але для відповіді Ірану, можливо, потрібна РФ.

За даними деяких джерел, Росія хоче домовитися з Іраном про газову блокаду Заходу, натомість Тегеран воліє стати противагою зростаючому впливу Китаю на Африканському континенті взагалі й на Близькому Сході зокрема. Поки ж офіційний Тегеран скликає екстрене засідання Радбезу ООН через ліквідацію Насралли.

“Припиніть це негайно!”

На порозі нової війни президент США Джо Байден зажадав від сторін припинити вогонь “просто зараз”. Якщо це стосується Ірану, він може готуватися до масштабних бойових дій, але для цього потрібні вправні військові керівники, ресурси і зброя та боєприпаси.

З керівниками після ліквідації Насралли і кількох високопосадовців проблема, стверджує старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних оборонних досліджень Бурджу Озчелік. На думку експертки, в Ірану просто немає кому розробляти складні спецоперації, адже досі він діяв локально і через угруповання. Тому “від прямої конфронтації Іран може утриматися”, припускає вона. Тегерану потрібен час, гроші й люди. Не виключено, що гроші й людей Іран може швидко знайти якраз у Росії, котрій просто нікуди, через санкції, вкладати доходи.

Шанси на “задній хід”

Прем’єр Біньямін Нетаньягу нагнітає психологічно: заявив, що Ізраїль здатен дотягнутися до всіх цілей на Близькому Сході, котрі загрожують його безпеці.

До того ж, в Ірану внутрішні проблеми: за даними видання Le Parisien, Насраллу допоміг ліквідувати “кріт” із найближчого оточення ватажка Хезболли. Колишній президент Ірану розповів, що структура, покликана протидіяти Ізраїлю, мала за керівника агента ізраїльської спецслужби “Моссад”. З таким “зоопарком” війну розпочинати ризиковано. До слова, це суттєвий удар по нинішньому світському керівництву Ірану, адже не всі в країні схвально сприйняли загравання Масуда Пезешкіана зі США, котрий заявив про готовність переговорів по ядерній угоді, наприклад, на полях Генасамблеї ООН.

На подив, гарячі заяви сторін можуть свідчити про близьке перемир’я. Експерт з Atlantic Council, Ніколас Бланфорд звернув увагу, що Ізраїль не досяг жодної зі своїх очевидних військових цілей.

“Не зміг відтіснити Хезболлу за річку Літані на півдні Лівану або безпечно повернути жителів півночі у свої домівки”, – зазначив він.

Тому перемир’я дасть можливість порадитися, що робити далі. Ситуація, що склалася, підвищує привабливість угоди про тимчасове припинення вогню, переконана Бурджу Озчелік. Можливо, ті удари, які завдав “Іламський спротив” по Хайфі, є спонуканням до неї.

Дилема Хаменеї та крах “Осі спротиву”

Але поки Алі Хаменеї, Верховний лідер Ірану, коливається між варіантом жорсткої відповіді Ізраїлю, котра може дезавуювати справжню військову міць країни (як це сталося з Росією), і дипломатичного стримування.

Другий варіант підірве довіру до Ірану всієї “Осі спротиву”, хоча на світовій арені представить країну як виваженого гравця, звертає увагу позаштатний науковий співробітник програм Атлантичної ради по Близькому Сходу Дені Цитринович.

Принайимні, наголосив старший науковий співробітник Ініціативи Скоукрофта по безпеці на Близькому Сході Ахмед Фуад Альхатіб, Іран постав перед наочним доказом краху стратегії “довірених осіб”, коли через точкову ліквідацію цих персоналій демонструється даремність тих мільярдів доларів США, котрі іранське керівництво вкладало у довірених осіб у Лівані, в Газі, в Ємені й Іраку з метою дестабілізації Ізраїлю та інших союзників Сполучених Штатів у регіоні. “Їхній крах у Газі та Лівані може стати початком кінця “Осі спротиву”, – прогнозує експерт.