В ISW з’ясували, що дасть Росії захоплення Вугледару

Головна Сторінка » В ISW з’ясували, що дасть Росії захоплення Вугледару

Окупація ворогом Вугледара у Волноваському районі Донецької області навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донбасу.

Місто не є особливо важливим логістичним вузлом, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

“Російські війська, імовірно, захопили Вугледар станом на 1 жовтня. Повідомлялося про відхід українських військ з цього населеного пункту, хоча неясно, чи зможуть російські війська швидко просунутися далі Вугледара в найближчому майбутньому”, – йдеться у свіжому звіті.

Війська РФ на фронті встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, а російські блогери заявили 1 жовтня, що російські війська захопили населений пункт.

1 жовтня український військовослужбовець заявив, що частина угруповання ЗСУ здійснила плановий відхід з Вугледара, аби уникнути оточення. Російські блогери стверджують, що українські війська розпочали відхід з Вугледара ще наприкінці 30 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевага РФ у снарядах скоротилася до рекордного рівня

“Захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки затратних і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту за останні два з половиною роки. Росія здійснила щонайменше дві великі наступальні спроби захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року, обидві з яких призвели до великих втрат особового складу і військової техніки. Попередні поразки РФ навколо Вугледара, зокрема, призвели до виснаження 155-ї морської піхотної бригади”, – нагадують експерти.

Деякі російські джерела сумніваються, що російські війська зможуть швидко просуватися вперед і досягти оперативно значущих проривів одразу після захоплення Вугледара. Вони не очікують, що лінія фронту зруйнується після захоплення Вугледара, посилаючись на українські оборонні позиції на північний схід від Вугледара і необхідність для російських військ повністю зачистити Вугледар, щоб зробити його придатною позицією, з якої вони зможуть розпочати майбутні штурми.

“Захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, здебільшого тому, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом, а також тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара, ще до 1 жовтня, а це означає, що російські війська вже мали можливість певною мірою перекрити логістику ЗСУ на цій ділянці фронту”, – оцінюють в ISW.

25 вересня Вадим Філашкін повідомляв, що диверсійно-розвідувальні групи російських окупантів намагаються прориватися у Вугледар. Сили оборони України знищують ворога. На підступах до Вугледара наші захисники спалили величезну кількість ворожої техніки, розповів Філашкін.