Знайшли багате поховання часів вікінгів

Головна Сторінка » Знайшли багате поховання часів вікінгів

Велике поховання вікінгів з повними скелетами 50 людей знайшли археологи у Данії.

Його виявили під час підготовки до прокладання електричних кабелів біля села Осум на острові Фюн, передає Live Science.

“Ця знахідка відкриває виняткові можливості для проведення широкого спектру наукових аналізів, які можуть розкрити більше інформації про загальний стан здоров’я, раціон та походження похованих”, – заявив археолог Міхаель Борре Лунде з Музею Оденсе.

Подальший аналіз дозволить виявити, чи поховані вікінги були родичами. Такі дослідження ніколи не проводилися в аналогічних похованнях.

Більшість похованих людей були багатими. Про це вказує похоронний інвентар. Одна з жінок похована в характерному схожому на колиску ліжку візка вікінгів.

“Жінку поховали у візку, в якому вона, ймовірно, подорожувала. Їй подарували гарне намисто зі скляних намистин, залізний ключ, ніж зі срібною ниткою на рукоятці і, що найпримітніше, невеликий уламок скла, який міг служити амулетом”, – сказав науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили скарб вікінгів

У похованні знайшли також красиво прикрашену скриню. В іншій могилі виявили трипелюсткову пряжку з бронзи та червону скляну намистину, що висіла на шиї покійного. Серед знахідок є й залізний ніж і невеликий шматочок гірського кришталю.

“Гірський кришталь не зустрічається в Данії у природному вигляді і, ймовірно, був імпортований з Норвегії. Декілька предметів з численних могил в Осумі вказують на те, що поховані вікінги були пов’язані з міжнародними торговельними мережами, які розвивалися в ту епоху”, – розповів Борре Лунде.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з’явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.