Астероїд, через який вимерли динозаври, був не один

Головна Сторінка » Астероїд, через який вимерли динозаври, був не один

Велетенський астероїд, який впав на Землю 66 млн років тому і став причиною вимирання динозаврів, був не один.

На це вказують сліди древнього кратера у північній частині Атлантичного океану, передає “ВВС Україна”.

Другий камінь був меншим за розмірами. Він впав у море біля узбережжя Західної Африки і утворив великий кратер Надір. Він розташований на глибині близько 400 м під морським дном. Астероїд же, що його створив, спричинив цунамі і руйнівні землетруси.

Геолог з Університету Геріот-Ватт в Единбурзі Вісдін Ніколсон знайшов кратер Надір 2022 року. Тепер вчені змогли довести, що заглиблення завширшки 9 км створив астероїд, що врізався у морське дно.

Науковці поки не розуміють, чи цей астероїд впав до або після падіння каменю діаметром 10 км, який утворив кратер Чиксулуб. Відомо, що камінь меншого розміру теж впав наприкінці крейдяного періоду. Він утворив вогняну кулю коли заходив в атмосферу.

“Уявіть, що астероїд падає на Глазго, а ви в цей час в Единбурзі, приблизно за 50 км. Вогняна куля була б такого розміру, що перевищила Сонце у 24 рази. Цього було б достатньо, щоб спалити всю флору і фауну в Единбурзі”, – розповів Ніколсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі летять одразу два небезпечних астероїди

Після цього стався потужний вибух й утворилися сейсмічні поштовхи магнітудою сім. З морських берегів вийшли велетенські об’єми води, а потім впали назад каскадом, утворивши унікальні відбитки.

Вчених здивувало те, що одразу два великих астероїди впали на Землю. Незрозуміло, чому вони впали так близько один від одного.

Кратер Надір утворив астероїд завширшки 450-500 м. Вчені вважають, що він врізався в Землю на швидкості приблизно 72 тис. км/год. Астероїд Надір міг бути приблизно такого ж розміру, як Бенну, який американське космічне агентство NASA називає найнебезпечнішим об’єктом нашої планетної системи.

Бенну може зіткнутися з Землею. За новими розрахунками, це може відбутися 24 вересня 2182 року. Втім імовірність такої події становить 0,04%.

Астрономи виявили джерело вуглецю на одному з супутників планети Юпітер. Це зробили за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Торік зонд NASA зробив унікальний знімок зеленого спалаху від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.