Штурми Вугледара стали катастрофою для морської піхоти РФ – ЗМІ

Головна Сторінка » Штурми Вугледара стали катастрофою для морської піхоти РФ – ЗМІ

Російські окупанти під час штурмів Вугледара могли втратити понад 2100 осіб з урахуванням тяжкопоранених, загиблих і зниклих безвісти. Такі втрати зазнали 155 і 40 бригади морської піхоти окупаційної армії РФ.

Це 40% довоєнної чисельності цих підрозділів, пише BBC.

Штурми Вугледара стали катастрофою для морської піхоти, зазначають журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літня наступальна операція РФ скоро досягне кульмінації – ISW

Росіяни восени 2022 та взимку 2023 кинули на захоплення міста “елітні загони морської піхоти – 155-ї та 40-ї бригади “чорних беретів” за підтримки БМП і танків. Їм допомагали мотострілецькі з’єднання, складені з мобілізованих і добровольців”.

На основі відкритих даних BBC змогла підтвердити загибель щонайменше 211 морпіхів 155-ї бригади морської піхоти окупантів, ще 42 зникли безвісти. Це, як підкреслюється в публікації, у чотири рази більше, ніж втрати цього підрозділу за десять років війни в Чечні.

Серед загиблих – 19 офіцерів, зокрема командир батальйону Цирен Лубсанов. Також журналісти змогли підтвердити загибель 72 солдатів і офіцерів 40-ї бригади “чорних беретів” із Петропавловськ-Камчатського.

“Непрямим чином про серйозні втрати “чорних беретів” може свідчити той факт, що до складу 155-ї та 40-ї бригад почали приписувати підрозділи “Шторм Z”, сформовані з ув’язнених російських колоній”, – наголосили у ВВС.

Автори статті також акцентували, що встановлена ними кількість втрат 155 і 40 бригад охоплює тільки тих військовослужбовців, про смерть яких повідомляли чиновники Приморського і Камчатського краю, ЗМІ та соцмережі, і чиє місце служби вони змогли підтвердити.

“З урахуванням зниклих безвісти, більшість із яких, найімовірніше, загинули, реальна цифра загиблих у штурмах Вугледара морпіхів може зрости до 700 осіб”, – повідомили у ВВС.

При цьому втрати окупантів під час штурмів Вугледара не обмежуються тільки “морпіхами”.

“Серйозних втрат”, за словами журналістів, зазнав мотострілецький батальйон окупантів Алга.

Він був сформований у Татарстані “з людей, які добровільно підписали контракт уже після початку повномасштабного вторгнення”.

За розповідями окупантів, які вижили, під час одного зі штурмів їхня рота пересувалася на БМП, випущених у 1970-х роках. Деякі з них ламалися, при цьому техніка часто переміщалася колонами – це робило їх легкою здобиччю для засідок і обстрілів.

2 жовтня в ЗСУ повідомили, що українські сили виводять з Вугледару Донецької області. Вище командування надало дозвіл на здійснення маневру.

Однак українські військові незадоволені тим, що командування не віддало наказ про відступ раніше. Через зволікання ЗСУ зазнали великих втрат в особовому складі та бойовій техніці.

З окупацією Вугледара Україна втратила весь колишній Волноваський район Донецької області.