Росія перевозить все більше нафти тіньовим флотом – Financial TImes

Головна Сторінка » Росія перевозить все більше нафти тіньовим флотом – Financial TImes

Із 2023 року потужність Москви з транспортування нафти на старих незастрахованих суднах зросла на 70%.

Обсяг російської нафти, що транспортується такими танкерами, зріс з 2,4 млн барелів на день у червні 2023 року до 4,1 млн у червні 2024 року. Про це повідомляє Financial TImes з посиланням на звіт KSE.

Така тенденція з’явилася на тлі того, що США, Канада, Японія та європейські союзники дедалі частіше націлювалися на глобальних страховиків і судновласників, намагаючись придушити здатність Москви отримувати доходи від війни в Україні.

До санкційного списку додали також компанії та окремі судна, пов’язані з російським тіньовим флотом. Багато з цих суден регулярно плавають у завантажених європейських водах, включаючи Балтійське море, Данські протоки та Гібралтарську протоку, що збільшує ризик екологічних катастроф для ЄС та сусідніх країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індія наростила постачання підсанкційних технологій до РФ – Bloomberg

Тому KSE пропонує створити вільні від тіні зони в європейських водах, щоб зменшити ці ризики.

Зазначається, що у червні 2024 року 70% російської морської нафти було транспортовано тіньовим флотом, на збір якого Росія витратила $10 млрд. Це включало 89% загальних поставок сирої нафти в Росію, більшість з яких торгувалися вище межі ціни в $60 за барель із середини 2023 року, і 38% російського експорту нафтопродуктів.

Зібравши цей флот, Москва розірвала зв’язки з країнами коаліції з обмеженням цін, які тиснули на глобальні страхові компанії, щоб вони дотримувалися режиму санкцій, зводячи можливості Росії до переважно внутрішніх страховиків.

Це викликало серйозні занепокоєння щодо якості, надійності та масштабу такого покриття. Поєднання віку танкерів, який в середньому становить 18 років, і відсутність належного страхування робить ці судна надзвичайно небезпечними.

Так, уже сталося кілька аварій за участю тіньових кораблів, пов’язаних з Росією. У березні 15-річний тіньовий танкер Andromeda Star зіткнувся з іншим судном поблизу Данії. Розливу нафти не було, тому що судно було в дорозі до Росії, розвантажена.

У суден тіньового флоту, які використовувалися для перевезення нафти від інших продавців, які потрапили під санкції, також виникали поломки двигунів, що вказувало на проблеми з обслуговуванням і вибухи. У травні 2023 року 27-річне судно під прапором Габону з місткістю 700 тис барелів, яке використовувалося для транспортування іранської нафти, зазнало потужного вибуху поблизу Індонезії. На той час судно було порожнім.

Окрім того, кілька суден тіньового флоту були залучені до розливів нафти. Деякі з них втекли з місця події після того, як завдали шкоди навколишньому середовищу. У 2019 році 23-річний Ceres I, який раніше брав участь у торгівлі нафтою з Ірану, зіткнувся з іншим танкером поблизу Сінгапуру, вимкнув його сигнал і спробував втекти, перш ніж його затримала берегова охорона Малайзії.

Світові ціни на нафту знизилися. Нещодавно вони показали найбільше тижневе зростання за понад рік через побоювання надлишкової пропозиції.

Ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 31 цент (0,4%) до 77,74 долара за барель. Ф’ючерси на нафту WTI (West Texas Intermediate) знизилися на 20 центів (0,27%) до 74,18 долара.