Неймовірні цифри: скільки ударів робить серце за все життя

Головна Сторінка » Неймовірні цифри: скільки ударів робить серце за все життя

Незалежно від того, сидите ви за столом, йдете до магазину чи бігаєте на біговій доріжці, ваше серце реагує на різні потреби в енергії, б’ючись швидше чи повільніше.

Саме від цього залежить частота серцевих скорочень за день і протягом життя, йдеться у матеріалі Live Science.

Інтервали серцевих скорочень сповільнюються та прискорюються приблизно на 100 мілісекунд щоразу, коли ви вдихаєте та видихаєте, каже лікар серцево-судинної медицини медичної школи Роберта Вуда Джонсона в Університеті Рутгерса в Нью-Джерсі Партхо Сенгупта.

“Найцікавішим аспектом серця є його здатність регулювати частоту та свою функцію залежно від метаболічних потреб організму. Фізіологія постійно адаптується – у неї майже є власний мозок, щоб відчувати потреби організму”, – стверджує лікар.

У дорослих частота серцевих скорочень, що виходить за межі нормального діапазону, попереджає кардіологів про патології.

“Ми діагностуємо стани на основі прискореного пульсу, коли він стає більше 100, або низького пульсу, коли він стає нижчим за 60. Частота серцевих скорочень людини зазвичай дещо сповільнюється з віком, оскільки час впливає на серцевий м’яз”, сказав лікар із серцево-судинних захворювань Медичного центру Векснера Університету штату Огайо в Колумбусі Сальваторе Савона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких хвороб можна уникнути, якщо вдень випивати три чашки кави

Старіння може призвести до розвитку фіброзу – розростання надлишкової тканини, яка перешкоджає серцевому ритму – або аномального серцевого ритму, наприклад фібриляції передсердь, найпоширенішого порушення серцевого ритму.

“Це може вплинути на те, як швидко чи повільно працює серце”, – сказав Савона.

Як серцебиття корелюється з часом

Людина із середньою частотою серцевих скорочень у спокої, наприклад, 70 ударів на хвилину, наприклад, генеруває 100 800 серцевих скорочень за один день. За рік це становитиме приблизно 36,8 мільйонів ударів.

Середня тривалість життя в США станом на 2022 рік становить 77,5 років. Це означає, що протягом життя серце людини б’ється приблизно 2,85 мільярда разів.

“Такі фактори, як вік, генетика, травми та хвороби, можуть поступово погіршувати роботу серця. Але чим краще ми дбаємо про цей працьовитий орган, тим довше й ефективніше він буде функціонувати. Хоча старіння є фактом життя, і всі можливості нашого тіла з часом зменшуються, у нас є можливість принаймні зменшити зношування, яке відбувається через стрес”, – підкреслив Сенгупта.

Сир – універсальний і смачний сам по собі або як частина салату чи бутерброда. Виставлення сирної тарілки або дошки з м’ясними виробами на вечірці це найкраща закуска.

Але варто знати, які саме сири корисні для здоров’я, зокрема для серця. Кардіолог назвав єдиний вид сиру, який може бути корисним для здоров’я серця. Один із найкращих сирів, який можна додати до раціону, – моцарела.