Зеленський презентував лідерам ЄС план перемоги

Головна Сторінка » Зеленський презентував лідерам ЄС план перемоги

Президент України Володимир Зеленський представив план перемоги головам держав та урядів усіх країн-членів Європейського Союзу.

Ми провинні провести другий Саміт миру, який покладе край війні. І ми готуємо Рамки Формули миру, які включатимуть усі аспекти мирного відновлення, заявив лідер держави під час участі у засіданні Європейської Ради у Брюсселі, пише “Уніан”.

“Вже відбулося чотири зустрічі щодо пунктів Формули миру і сьогодні відбувається п’ята зустріч. Я вдячній Франції за проведення сьогоднішньої зустрічі. Це ядерна безпека”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що у листопаді буде готовий повноцінний документ, заснований на Формулі миру – на усіх десяти пунктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прокоментував таємні пункти плану перемоги

“Ми поділимося ним з усіма, у тому числі з росіянами на Саміті миру”, – наголосив президент.

Згодом Зеленський представив план перемоги.

За його словами, план перемоги України надає відповідь на питання як зробити Росію готовою для справжньої дипломатії та змусити її до справедливого миру.

Українські захисники потребують більшої сили, оскільки російський диктатор Володимир Путін готує свої власні посилення для продовження війни, а не для завершення її. При цьому, Путін прагне довести російське виробництво снарядів до рівня виробничих потужностей країн Євросоюзу до наступного року. Також Росія отримує допомогу від Північної Кореї у вигляді снарядів, обладнання, а тепер і живої сили. Ще Росії допомагає Іран, зауважив Зеленський.

“На жаль, ми отримуємо сигнал, що Китай досі активно допомагає Росії затягувати цю війну. Ми маємо чіткі дані розвідки. Ми повинні посилитись зараз. план перемоги створений для цього моменту і я наполегливо закликаю усіх вас допомогти це зробити”, – сказав лідер держави.

На думку президента, якщо ми почнемо зараз і слідуватимемо плану перемоги, ми можемо завершити цю війну не пізніше, ніж у наступному році.

Зеленський висловив переконання, що усім відома психологія Росії, яка полягає у тому, що Росія погодиться на дипломатію лише тоді, коли бачитиме, що не зможе здобути нічого силою.

“Це план. Це саме те, що потрібно! Ми повинні створити належні умови, аби припинити війну”, – підкреслив він.

Також були презентовані ключові пункти плану перемоги.

Перший пункт плану передбачає негайне запрошення України до НАТО, яке буде вирішальним, але безпосереднє членство настане пізніше.

Запрошення України до НАТО також означатиме неминучість європейської інтеграції для України і незаперечний шлях демократії в Україні.

“Путін має просто побачити, що його політичні розрахунки нічого не варті. Запрошення зміцнить нашу дипломатичну позицію. І це буде одним з головних аргументів, щоб припинити війну”, – прокоментував Зеленський.

Другий пункт плану стосується оборони.

“Позиції на полі бою реально утримати в межах території України, коли також повернути війну назад в Росію, аби росіяни відчули, що таке війна і почали ненавидіти за це Путіна”, – зазначає президент.

Україна має чіткий перелік озброєння, яке може зробити це можливим. За його словами, завдяки Курській операції українці показали, що Путін не має достатньо сили для утримання території, коли Україна дійсно застосовує тиск.

Лідер держави висловив думку, що ми повинні оснастити бригади, зняти усі обмеження, інвестувати в українську промислову базу, спільно виробляти і якомога скоріше наситити Україну системами протиповітряної оборони

Третій пункт плану передбачає реальний тиск на Росію.

“Ми пропонуємо розмістити на території України пакет стримування, який або змусить Росію брати участь у реальних мирних переговорах, або дозволить знищувати їхні військові об’єкти. Це підхід до миру через силу для цього пункту”, – зауважив він.

Мова йде про належний ракетний пакет. Усі деталі були надані партнерам України, які можуть допомогти втілити цей пункт, а саме Сполученим Штатам, Великій Британії, Франції, Італії та Німеччині. Також Україна готова поділитися деталями цього пунктами з усіма іншими лідерами, які готові підтримати.

Четвертий пункт стосується економіки.

Україна має критичні ресурси, які оцінюються у трильйони доларів і Росія хоче їх захопити. Йдеться про титан, уран, літій, графіт, марганець і багато іншого, що не має потрапити ні в руки Росії, ні в руки її союзників, наголосив президент.

“Україна пропонує ключовим партнерам – ЄС, Сполученим Штатам і нашим спільним глобальним партнерам – укласти спеціальну угоду про захист критичних ресурсів України, спільні інвестиції та спрямування відповідного економічного потенціалу для нашого спільного зростання. І в цій угоді мають бути передбачені достатньо сильні санкції, щоб Росія не змогла нас переграти”, – сказав він.

П’ятий пункт передбачає пропозицію України щодо заміни деяких американських військ в Європі на українських солдатів після війни.

Україна розраховує на підтримку лідерів ЄС і готова до реальної дипломатії, але для цього має стати сильною.

“Силоміць нав’язане перемир’я замість справедливого миру ніколи не приносило безпеки. Нікому не подобається, коли війна повертається. І наша єдність, тиск на Росію та посилення України є запорукою завершення цієї війни у спосіб, який не дозволить Росії розпочати її знову. План перемоги – це місток до успішного проведення другого Саміту миру. Ви можете допомогти реалізувати це”, – підсумував Володимир Зеленський.

Президент України закликає лідерів ЄС не послаблювати санкційний тиск на Росію, бо цей тиск справді допомагає.

“У плані є і зброя, і запрошення до НАТО, і економічне посилення, яке дасть визначеність, що в Україні будуть інвестиції, та що її ресурси будуть захищені і не діставатимуться Росії або їх союзникам”, – заявив президент Володимир Зеленський.

Він також зауважив, що запрошення до НАТО, а також пакет стримування, пакет далекобійної зброї – ми можемо все це мати превентивно.

“Якщо не дадуть, нам буде дуже складно. Це буде привілей від світу до Росії. Слабкість України – це сила для Росії. І я думаю, це буде великою помилкою”, – зазначив президент.