“На мені було спорядження, в якому рятувальники працюють щодня”

Головна Сторінка » “На мені було спорядження, в якому рятувальники працюють щодня”

У благодійному забігу в Черкасах узяло участь понад тисячу осіб

15 вересня в Черкасах відбувся наймасштабніший благодійний марафон у рамках Ліги забігів RUN 4 VICTORY. Його організували компанія МХП та Благодійний фонд “МХП Громаді” разом зі спортивною спільнотою “Характер”. Участь у забігу взяло понад 1000 осіб із різних регіонів України. На події зібрали 659 тис. грн для черкаської 118-ї бригади ТрО.

“Країна” запитала учасників RUN 4 VICTORY в Черкасах про особисті досягнення і рекорди під час забігу

Олександр Пахолюк, директор БФ “МХП Громаді”

Його син, 2-місячний Лука, став наймолодшим учасником забігу. Олександр Пахолюк пробіг із сином на руках дистанцію 200 метрів. Малюка тримав у слінгу, на який прикріпив наліпку з номером учасника.

 Пробігли швидко. Син весь час спав, розповідає Олександр Пахолюк. Дружина спершу була проти, але потім вдалося її вмовити. Я втретє брав участь у забігу на дистанції 5 кілометрів. Особливо не готувався перед стартом, тому обрав нескладну дистанцію. Також у дитячому марафоні біг мій старший син. Усе це заради благодійної мети допомогти хлопцям, які нас захищають.

Андрій Гречаний, рятувальник із Полтави

Встановив рекорд України в номінації “Найбільша вага спорядження пожежника-рятувальника, який подолав дистанцію напівмарафону”. Досягнення присвятив колезі з Дніпропетровської ДСНС Миколі Нечипоренку, який загинув 22 червня 2024 року.

Андрій Гречаний пробіг 21 км у повному бойовому спорядженні вагою 22,5 кг. Це каска, захисний костюм, взуття, рукавиці, пояс, апарат на стисненому повітрі та сокира.

 Цей півмарафон у пам’ять про Миколу. Регулярно тренувався перед забігом, коригував заняття, щоб отримати результат. Перед початком хвилювався. На мені було спорядження, в якому рятувальники працюють щодня. Після початку повномасштабної війни навантаження на наших працівників збільшилося. Таким чином також хотів привернути увагу людей до того, що рятувальники нині працюють у складних умовах із ризиком для здоров’я й життя.

Андрій Якимчук, ветеран

На початку повномасштабного вторгнення пішов добровольцем на фронт. У травні цьогоріч Андрій демобілізувався за станом здоров’я. На марафоні ветеран встановив особистий рекорд уперше пробіг дистанцію 5 км. На досягнення його надихнула дружина, зізнається. Нині Андрій Якимчук працює у Благодійному фонді “МХП Громаді” й пишається тими проєктами, що їх реалізовує компанія на підтримку військових.

 Я здивований власним результатом. Це все за­вдяки дружині, яка завжди підтримує і допомогла повернутися до цивільного життя. Сьогодні ми бігли разом, говорить ветеран. Такі заходи крок до реінтеграції військових, стабілізації їхнього життя. МХП сприяє розвитку адаптивного спорту для ветеранів, це важливо.

Оксана Лященко, психологиня “МХП-Урожай”

У Черкасах вперше взяла участь у марафоні. Для Оксани це особистий рекорд. Жінка пробігла 2 км. До забігу спеціально не готувалася, але регулярно займається спортом. Після фінішу зізналася, що змогла подолати дистанцію завдяки підтримці колег.

 Ми одне одного підтримували, мотивували, каже Оксана Лященко. Коли тобі говорять: “Ти молодець! Ти зможеш!” це надихає. Взагалі це мій перший у житті забіг, тому я під враженням. Спочатку було важко увійти в ритм, але наприкінці з колегами зробили ривок. Мотивувало також те, що змогла допомогти військовим.

Едуард Рославець, ветеран

Для учасників із порушеннями опорно-рухового апарату на марафоні підготували інклюзивну трасу. 54-річний Едуард Рославець уперше після поранення пройшов свою найдовшу дистанцію 2 км.

Ветеран перебував на фронті з 2015 року. Воював у районі Донецького аеропорту, Кримського, Авдіївки, Новотроїцького, Мар’їнки. Отримав поранення після початку повномасштабного вторгнення під Білогорівкою Луганської області.

 Вирішив узяти участь у забігу, щоб перебороти себе й підтримати військових, каже Едуард Рославець. На таку відстань ніколи без перерви не ходив. Протез надавлює й починає врізатися, а здорова нога швидше втомлюється. Інклюзивна траса це класна ідея. Тут хороша атмосфера, можна було побути з хлопцями, які воювали, поспілкуватися з ними й відволіктися.

Восени організатори планують провести ще два забіги в рамках RUN 4 VICTORY: 6 жовтня в Ладижині на Вінниччині, 27 жовтня в Києві.