У Молдові стартував другий тур виборів – Санду проти Стояногло

Головна Сторінка » У Молдові стартував другий тур виборів – Санду проти Стояногло

У Молдові 20 жовтня відбулися президентські вибори, а також референдум щодо вступу до ЄС.

За попереднім підрахунком результатів виборів у першому турі лідерство займає чинна президентка Майя Санду, за даними NewsMaker.

За результатами опрацювання 98% бюлетенів Санду лідирує в першому турі з результатом 41,86% голосів. За її суперника, проросійського кандидата Олександра Стояногло проголосували 26,32%. Третє місце посідає – Ренато Усатий – 13,78%.

Враховуючи результати, у Молдові відбудеться другий тур президентських виборів, оскільки жоден кандидат не отримав понад половину голосів. Другий тур заплановано на 3 листопада, де змагатимуться Маїя Санду та Олександр Стояногло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначають майбутнє країни: у Молдові розпочалось історичне голосування

Результати референдуму щодо вступу до ЄС показали, що думки громадян розділилися майже порівну – 50,10% проголосували проти, а 49,90% – за, при цьому опрацьовано 98% бюлетенів. Проте аналітики вважають, що позитивний результат все ще можливий, оскільки не всі голоси діаспори, яка переважно підтримує вступ до ЄС, ще підраховані.

Президент Молдови Маїя Санду вже заявила, що ці вибори зазнали “безпрецедентного” втручання з-за кордону. У зверненні до громадян Санду повідомила про наявність “явних доказів”, що злочинні угруповання, співпрацюючи з іноземними силами, ворожими Молдові, намагалися скупити 300 тис. голосів.

“Їхньою метою було підрив демократичного процесу. Вони хотіли посіяти страх і паніку в суспільств. Ми чекаємо на остаточні результати і приймемо рішучі заходи у відповідь”, – заявила вона.

Перед виборами опитування показували, що більшість молдаван підтримують вступ до Європейського Союзу. Водночас принаймні п’ять кандидатів закликали своїх прихильників або бойкотувати референдум, або голосувати “ні”, стверджуючи, що референдум був лише маневром для зміцнення позицій Санду на виборах.

Президентка Молдови Мая Санду вважає, що на виборах та референдумі у Молдові не було чесного політичного процесу.

“Ми маємо чіткі докази того, що ці злочинні групи ставили за мету купити 300 000 голосів”.

У промовітакож наголосила, що “безпрецедентний напад на свободу і демократію” тривав кілька місяців, а також, що за цим стоять злочинні угруповання та іноземні сили, які “атакували нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею і пропагандою”. Раніше влада Молдови неодноразово заявляла про спроби “зламу виборів” з боку групи Ілана Шора, що засуджений у Молдові за крадіжку мільярда євро з трьох банків, а також владу Росії, де зараз переховується Шор.