П’ять найкращих продуктів для кишківника – поради дієтологів

Головна Сторінка » П’ять найкращих продуктів для кишківника – поради дієтологів

П’ять найкращих продуктів для кишківника – поради дієтологів

Гарний стан кишківника – це основа нашого загального здоров’я. Саме від нього залежить правильне відновлення живильних речовин, нормалізація обміну речовин і функціонування імунної системи.

Які продукти максимально підтримують баланс мікрофлори та покращують роботу вашої травної системи – Gazeta.ua розповіли дієтологи української Школи нутриціології Nutri Lab .

Гарний стан кишківника є ключовим фактором, який впливає на загальний стан нашого здоров’я, оскільки від правильної роботи цієї системи залежить не лише відновлення живих речовин, але й підтримка імунітету, регуляція обміну речовин та загальне самопочуття. Це відбувається завдяки тому, що нормальна функція кишківника забезпечує:

правильне перетравлення їжі та засвоєння поживних речовин, що дозволяє уникнути дефіциту певних макроелементів, мінералів і вітамінів;

підтримку імунної системи, залишаючи 70-80% імунних клітин, розташованих саме в кишківнику, а його нормальний стан захистити організм від інфекції, особливо в період сезонних захворювань;

профілактику ваших захворювань і різних запальних процесів;

ефективну детоксикацію організму, оскільки кишківник є одним із органів, який допомагає виводити метаболіти та токсини, які утворюють в процесі детоксикації;

профілактику психоневрологічних порушень, оскільки існує зв’язок між кишківником і головним мозком. Здоровий кишківник позитивно впливає на настрій і знижує рівень стресу.

Тож, пропонуємо ознайомитися з ТОП-5 продуктів-суперфудів, які сприяють покращенню функціонування та підтримці здоров’я вашого кишківника. Ці продукти забезпечують його оптимальну роботу та позитивно впливають на загальний стан організму:

1. Клітковина

Клітковина, що міститься в цільнозернових продуктах (неочищені крупи, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів), овочах, фруктах, бобових (сочевиця, горіх, квасоля), висівках та горіхах, сприяє регулярному випорожненню, запобігає закрепам і здуттю, є джерелом живлення для кишкового мікробіому, сприяє відчуттю ситості та нормалізує рівень цукру і холестерину в крові.

В осінньо-зимовий період варто звернути увагу на ферментовані овочі, такі як квашена капуста, яка не лише є чудовим джерелом клітковини, але й виконує роль пробіотика, до того ж містить велику кількість вітаміну С, що додатково зміцнює імунну систему. Для оптимальної роботи товстої кишки необхідно вживати щонайменше 25 грамів клітковини щодня. До продуктів з високим вмістом клітковини також належать яблука та груші зі шкіркою, чорна квасоля, артишоки, броколі, сочевиця, малина та ячмінь.

2. Вода

Без достатньої кількості рідини та клітковини, яку ви споживаєте, кишківник не може ефективно виконувати свою функцію. Вода розріджує стілець, полегшуючи його проходження через кишківник і запобігаючи закрепам. Вона також необхідна для вироблення шлункового соку та інших травних рідин, що сприяють ефективному перетравленню їжі та забезпечують виведення зайвих неперетравлених речовин. Рекомендована норма споживання води становить 8 склянок очищеної негазованої води на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кефір та йогурт впливають на кишківник: пояснення

3. Омега-3 жирні кислоти

Продукти, багаті на поліненасичені жирні кислоти, зокрема омега-3, сприяють зміцненню бар’єрної функції кишкової стінки, що в свою чергу знижує ризик розвитку захворювань і запальних процесів. Крім того, омега-3 відіграє важливу роль у покращенні процесів травлення та полегшенні перистальтики кишківника. Продукти, що містять омега-3, також позитивно впливають на стан кишкового мікробіому та допомагають підтримувати баланс мікрофлори. До продуктів з високим вмістом омега-3 жирних кислот належать жирна морська риба (лосось, сардина, скумбрія, оселедець), волоські горіхи, насіння чіа та лляна олія.

4. Ківі

Цей фрукт заслуговує на окрему увагу, оскільки є природним і ефективним засобом для полегшення дефекації та нормалізації випорожнення кишківника. Завдяки високому вмісту клітковини, ківі сприяє нормалізації стільця та покращенню перистальтики. без цього, він активізує ферменти, які допомагають розщеплювати та перетравлювати білкову їжу. Також ківі є чудовим пребіотиком, що живить корисні бактерій кишківника та підтримує здоров’я мікрофлори.

5. Естетичне задоволення

І ще одна, не зовсім про продукти, але важлива порада для гарної роботи вашого кишківника: отримуйте задоволення від їжі. Це означає, що вона повинна бути приємною на вигляд, мати апетитний аромат і гарний смак, а процес її споживання має приносити задоволення.

Дієтологи Nutri Lab запевняють, що коли ми насолоджуємося їжею, ми додатково стимулюємо вироблення травних ферментів, які покращують процес травлення та всмоктування поживних речовин. Це дозволить уникнути різноманітних дефіцитів, які згодом можуть спричинити розвиток хронічних захворювань та появу зайвої ваги. Крім того, процес насолоди їжею сприяє формуванню здорових харчових звичок, зокрема уважному ставленню до їжі та усвідомленому вибору продуктів. Отже, правило естетичного задоволення підкреслює значення не лише фізіологічного, а й психологічного аспекту харчування, що є невід’ємною частиною здорового способу життя.

Більшість людей приділяють увагу здоров’ю серця та мозку, бо вважають їх основними “двигунами” організму.

Проте не менш важливо піклуватися і про здоров’я кишечника. Саме він відіграє ключову роль у загальному самопочутті. Від його роботи залежить травлення, імунітет та навіть настрій. Якщо ігнорувати стан свого кишкового тракту, то можемо відчувати постійну втому, дискомфорт і навіть зниження імунітету.