Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна

Головна Сторінка » Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна

Підвищилися ціни на пшеницю і страхування експорту. Усе через обстріли української портової інфраструктури з боку країни-агресора Росії

Про це заявив помічник генсека ООН у Європі, Центральній Азії та Америці Мирослав Єнча, інформує служба новин ООН.

“Протягом останніх тижнів ми стали свідками відновлення російських атак на українські чорноморські порти. За даними місцевої влади, з 1 вересня внаслідок цих нападів було пошкоджено шість цивільних суден, а також зернову інфраструктуру в портах. У підсумку в період з 1 вересня до 14 жовтня ціни на пшеницю зросли більше ніж на 6%. Ціни на страхування ризиків для українських експортерів різко зросли, що вплинуло на український аграрний сектор”, сказав він.

Цивільні судна й портова інфраструктура захищені міжнародним гуманітарним правом, нагадав він

“Стабільність експорту сільськогосподарської продукції через Чорне море, як і раніше, має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки”, наголосив Єнча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський перерахував країни, які можуть зупинити економіку РФ

За його твердженням, ООН взаємодіє з Україною, Росією, Туреччиною й іншими зацікавленими сторонами для підтримки свободи й безпеки судноплавства в Чорному морі.

12 вересня РФ ударила ракетою по судну з пшеницею у Чорному морі, яке йшло з України до Єгипту. Уночі 6 жовтня вони завдали ракетного удару по порту Південний в Одеській області, пошкодивши судно Paresa під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке було завантажене зерном кукурудзи для експорту. 7 жовтня росіяни вдарили по судну Optima під прапором Палау, яке стояло в порту Одеси. Загинув українець, постраждали іноземці. 9 жовтня окупанти завдали удару по порту в Одеській області, влучивши в цивільне судно під прапором Панами контейнеровоз Shui Spirit, загинули люди.