Як скоротилося населення України: в ООН підрахували

Головна Сторінка » Як скоротилося населення України: в ООН підрахували

З початку повномасштабної війни населення України скоротилося на понад 10 млн.

Російська агресія спричинила еміграцію, падіння народжуваності та бойові дії. Про це заявила голова східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення Флоренс Бауер на пресконференції у Женеві.

“Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі”, – сказала вона.

Для підтримки стабільної чисельності населення народжуваність має бути на рівні 2,1 дитини на жінку.

Ще до повномасштабної війни в Україні був один з найнижчих

В Україні ще до війни був один з найнижчих показників народжуваності в Європі. Багато молодих людей виїжджали у пошуках кращих можливостей.

Зараз найбільша частка скорочення населення України припадає на 6,7 млн біженців. Важливим фактором стали і загиблі на війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як скоротилося населення України: у Кабміні показали розрахунки

“Важко назвати точні цифри, але оцінки коливаються в межах десятків тисяч жертв”, – сказала Бауер.

Для точного підрахунку впливу війни на населення України доведеться почекати до її завершення. Тоді буде провести повний перепис населення.

Погіршилась і демографічна ситуація Росії, населення якої до повномасштабної війни становило понад 140 млн. За перші шість місяців 2024 року в країні був зафіксований найнижчий рівень народжуваності з 1999 року.

Населення України до 2100 року скорочуватиметься. На початок цього року в Україні було близько 37 млн людей. Але до 2100 року населення країни скоротиться до 15,3 млн осіб. Таких висновків дійшли в ООН.