Білокачанна капуста в Україні дешевшає

Головна Сторінка » Білокачанна капуста в Україні дешевшає

Цього тижня в Україні дешевшає білокачанна капуста.

Виробники пов’язують це із надлишком продукції над ринком, пише EastFruit.

На ринку зараз велика кількість капусти середньопізніх сортів, придатна для закладки на тривале зберігання.

Білокачанну капусту зараз продають за ціною від 15 до 23 грн/кг. У середньому це на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Широкий ціновий діапазон пояснюють різною якістю овочів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на овочі та фрукти продовжують стрімко зростати

“У більшості господарств все ще продовжуються активні збиральні роботи, внаслідок чого пропозиція на ринку зростає. Водночас попит на цю продукцію залишається вкрай низьким. Оптові компанії та роздрібні мережі готові вести закупівлі виключно дрібним оптом, посилаючись на дуже обмежений термін реалізації, оскільки більшість фермерів пропонують до продажу капусту невисокої якості”, – кажуть аналітики.

Попри зниження ціни теперішні ціни на білокачанну капусту у середньому у 2,9 рази вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Учасники ринку не виключають, що ціни будуть падати. Багато господарств завдяки покращенню погоди активно збирають врожай. Завдяки цьому, поступове зростання поставок капусти на ринок буде змушувати аграріїв поступатися ціною, якщо ситуація з темпами збуту не зміниться.

Споживча інфляція за підсумками серпня прискорилась. Показник сягнув 7,5% у річному вимірі від 5,4% у липні.

Це сталося через обмежену пропозицію окремої продовольчої продукції, пояснили в НБУ.

“Базова інфляція зросла більш суттєво, ніж прогнозувалося. Адже бізнес почав переносити на ціни свої витрати на сировину, енергію й оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці”, – сказано в повідомленні.

Також на продовольчу інфляцію впливає скорочення пропозиції продукції через несприятливі погодні умови. І вірогідно, що цей фактор впливатиме впродовж року. Зазначено, що через скорочення пропозиції продукції світові ціни на продовольчі товари у вересні зростали найшвидше за 18 місяців.