Набридли обоє. Американські виборці втомилися від президентських перегонів, а кандидати шукають способи як збільшити явку

Головна Сторінка » Набридли обоє. Американські виборці втомилися від президентських перегонів, а кандидати шукають способи як збільшити явку

Гарріс і Трамп шокують виборців, влаштовують перепалки і кепкують одне над одним.

На одному з нещодавніх передвиборчих мітингів Дональд Трамп припустив, що Камала Гарріс спілкується з виборцями у “зміненому” стані. В одному з останніх публічних виступів вона визнала, що, буває, ухвалює рішення не відразу, бо “треба розглянути різні точки зору”. Але відповісти на запитання, чим принципово її президентська каденція відрізнятиметься від правління Байдена, не змогла. І трампісти вхопилися за це: нічого, мовляв, не зміниться, стверджують їхні рекламні ролики й бігборди.

А навколо Дональда Трампа розкручується “фашистський” скандал. Голова апарату Білого дому Трампа, – Джон Келлі, – заявив, що у його присутності політик захоплювався Адольфом Гітлером. “Він неодноразово говорив, що, знаєте, Гітлер теж робив деякі добрі речі”, – сказав Келлі.

Це віконечко до справжнього Трампа, заявила Гарріс. Сам кандидат-республіканець закидів про захоплення Гітлером не спростував – не побажав вступати у непевну дискусію, ажде до цього був інцидент із дивною публікацією в акаунті Трампа з прославлянням Третього райху. На мітингах у середу у штаті Джорджія він пообіцяв здійснити наймасовішу депортацію зі США і зупинити інфляцію.

Різні траєкторії

Після взаємних звинувачень, заочних дискусій і дивних заяв, на які кандидати були щедрі у перші тижні жовтня, нині вони зосередилися більше на власних виборчих кампаніях. Стрімко набрав медійної ваги мультимільярдер Ілон Маск: нині він найбільш згадувана фігура у штабі Трампа і відсуває на третій план кандидата у віце-президенти Джея Ді Венса, стверджує кандидат у віце-президенти від демократів Тім Волтц. Найрезонанснішою стала ініціатива Маска про лотерею між виборцями Трампа, яка дасть змогу виграти мільйон доларів.

Маск, крім цього, створив і найняв армію агітаторів, котрі обходять по 100 тисяч американців щодня. Цікаво, що на мітингах Трамп почав закликати своїх прихильників забезпечити якомога більший розрив між ним та Гарріс на виборах (нині 1%). Можливо, ідею піти на камери поторгувати у МакДональдс також підкинув Маск.

Взаємна анатомія

Відхід Трампа від теми промови і самопереривання стали “фішкою” його виступів і, на подив, спрацьовують на популярність. Вони закладають елемент несподіванки. Тому, хоча кандидат від республіканців і звів ці “ліричні відступи” до мінімуму останніми днями, але зовсім відмовлятися від них не збирається. Навіть пояснює виборцям, що ненормативна лексика, до якої вдається, допомагає підкреслити аргументацію.

У середу, 23 жовтня, Трамп усе ж таки змінив тональність образ на адресу Гарріс, посиливши акцент на її “нерозумності”. “Людина, яка має низький IQ”, “жахлива особа”, – так охарактеризував він суперницю. Але і про себе заявив: “Не хочу бути милим”.

Але становище Камали Гарріс змушує її бути більш стриманою. Вона – чинна віце-президентка, на її кампанію тисне авторитет Джо Байдена. Технологи Гарріс віришили перетворити цю скутість на перевагу – Камала на одному з останніх мітингів заявила, що Трамп “неврівноважений”.

А те, як Трамп на одному з мітингів обговорював з виборцями геніталії відомого гольфіста, Гарріс прокоментувала так: Трамп, мовляв, вважає, що зосередився на найважливішому для виборців.

Про підтримку Гарріс заявив знаменитий музикант Емінем.

Байден і “нові лідери”

Але останніми днями як Гарріс, так і Трамп, таки пом’якшили свої висловлювання. Тепер Гарріс представляє перегони як пошуки роботи і запитує, чи не втомився Трамп від відбору. Утім, у середу ввечері, спілкуючись із тими виборцями, котрі ще не визначилися, Гарріс звинуватила Трампа у фашизмі. Той, щоправда, у пості в соцмережі назвав її крадійкою, натякаючи на відсутність праймеріз.

Також у середу Камала Гарріс заявила, що її адміністрація не буде продовженням адміністрації Байдена. Вона та команда – “нові лідери”. Це прозвучало логічно на тлі спільних агітаційних заходів разом з експрезидентом Бараком Обамою, котрий під час своїх перегонів позиціонувався як новий лідер, і запланованих заходів з його дружиною Мішель.

Невизначеність гірша за поразку

Поки що, невідомо, чи вдасться Камалі Гарріс відірватися від Дональда Трампа, але відомо, що пересічних американців почали втомлювати обоє. За даними CNN, у Пенсильванії деякі учасники зустрічі Гарріс з виборцями, котрі не визначилися, стверджували, що до обидвох кандидатів є зауваження. Камалу критикували за атаки на Трампа, котрі вона допускала. Дональду, як і раніше, закидають позицію по абортах. Дехто з виборців так і не зміг визначитися, причому були й емоційні реакції, що ті кандидати, які є, “не те, що треба”.

Ця невизначеність лякає кандидатів, котрі посилили заклики до участі у виборах. Явка американців до виборчих дільниць може стати ключовим чинником перемоги одного з них. Хоча, стверджують аналітики, основні сюрпризи Гарріс і Трамп приберігають на останні дні. Щодо Дональда, очікується поява нових деталей замаху на нього, а от Камала ще може здивувати чимось новим.