Тепличний огірок в Україні продовжує дорожчати третій тиждень поспіль

Головна Сторінка » Тепличний огірок в Україні продовжує дорожчати третій тиждень поспіль

В Україні продовжують стрімко зростати ціни на тепличні огірки.

Як повідомляють оператори ринку, основним фактором подорожчання в цьому сегменті є дефіцит даних овочів у країні, оскільки пропозиція продукції на місцевих комбінатах є доволі обмеженою. При цьому попит на тепличні овочі з боку покупців залишається стабільним, хоч і стриманим, зазначають аналітики проєкту EastFruit.

У такій ситуації продавці мають можливість далі підвищувати відпускні ціни на наявні партії огірків. Напередодні вихідних огірки реалізуються за ціною 80-100 грн/кг ($1,94-2,42/кг), що в середньому на 24% більше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Варто відзначити, що нинішні ціни на тепличні огірки в Україні є найвищими, щонайменше, за останні 7 років моніторингу. Позитивна цінова динаміка в цьому сегменті триває на внутрішньому ринку вже третій тиждень поспіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на картоплю в Україні продовжують зростати: вартість майже втричі перевищує минулорічні показники

За інформацією імпортерів, багато з них уже планують масові закупівлі огірків у Туреччині через суттєве скорочення поставок від українських виробників. Як правило, імпортні огірки надходять на український ринок із другої половини жовтня, коли пропозиція місцевих овочів значно зменшується. Максимальні обсяги імпортної продукції зазвичай надходять до України в перші два зимові місяці, коли внутрішнє виробництво практично відсутнє.

На сьогоднішній день тепличні огірки в Україні пропонуються до продажу в середньому на 29% дорожче, ніж у той самий період минулого року. Експерти припускають, що тепличні комбінати продовжуватимуть підвищувати ціни на свою продукцію, якщо поточний рівень попиту збережеться. На їхню думку, зростання цін у цьому сегменті зупиниться лише тоді, коли до України почнуть надходити перші значні партії огірків із зовнішніх ринків.

Цього тижня в Україні дешевшає білокачанна капуста. Виробники пов’язують це із надлишком продукції над ринком.

Білокачанну капусту зараз продають за ціною від 15 до 23 грн/кг. У середньому це на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Широкий ціновий діапазон пояснюють різною якістю овочів.