Банан, приклеєний до стіни скотчем, виставили на аукціон з початковою ціною від $1 млн

Головна Сторінка » Банан, приклеєний до стіни скотчем, виставили на аукціон з початковою ціною від $1 млн

Аукціонний дім Sotheby’s виставив на продаж один із трьох примірників роботи художника Мауріціо Каттелана під назвою “Комедіант”.

Цей твір представляє собою банан, приклеєний скотчем до стіни. Лот оцінено в діапазоні від $1 до 1,5 млн, повідомляє CNN.

За ці кошти переможець аукціону отримає моток скотчу, банан, сертифікат автентичності та офіційні інструкції щодо встановлення роботи. Представники Sotheby’s зазначили, що ані банан, ані скотч не є оригінальними елементами твору.

“Комедіант” є концептуальним мистецьким твором, і його матеріальні складові замінюються кожного разу під час нової інсталяції,” – зазначив представник аукціонного дому.

П’ять років тому художник Мауріціо Каттелан разом із французькою галереєю Perrotin привернули увагу світових ЗМІ, коли представили “Комедіанта” на арт-ярмарку Art Basel Miami Beach. Тоді робота була оцінена у шестизначну суму. Оригінал складався з банана, купленого в продуктовому магазині Майамі, проте галерея повідомила, що його можна замінювати відповідно до інструкцій автора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АРМА оцінило вартість колекції картин Медведчука

Робота викликала неоднозначну реакцію в мистецькому світі. Деякі вважали, що вона належить до традиції концептуальних творів – починаючи від відомого пісуара Марселя Дюшана – які піддають сумніву цінність самого мистецтва.

Ситуація набрала неочікуваного розвитку, коли перформансист Девід Датуна зняв банан зі стіни, очистив його та з’їв на очах у тисяч відвідувачів ярмарку, пояснивши пізніше, що це був мистецький акт, а не вандалізм.

Зрештою інсталяцію зняли з виставки в Майамі, але всі три екземпляри “Комедіанта” були продані. Два придбали приватні колекціонери за $120 тис. кожен, а третій був проданий за вищу суму, яка не розголошувалася, і згодом переданий у дар Музею Гуггенхайма в Нью-Йорку.

Sotheby’s не розголошує імені продавця на майбутньому листопадовому аукціоні, але повідомляє, що нинішній власник придбав роботу з колекції одного з перших покупців.

Сам Каттелан описав “Комедіанта” як твір-коментар. У 2021 році в інтерв’ю Art Newspaper він зазначив, що інсталяція “не є жартом” і є “роздумом про те, що ми цінуємо”.

Музей писанкового розпису в Коломиї на Івано­Франківщині визнаний восьмим чудом України. Заклад функціонує з 1987 року та є філією Національного музею народного мистецтва Гуцульщини й Покуття імені Йосафата Кобринського. До 2000-го музей діяв у церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії, пам’ятки архітектури XVI ст. Згодом приміщення храму передали релігійній громаді і за 90 днів звели будівлю у формі яйця заввишки 13,5 метра.

Музей розташований у головній пішохідній зоні центральної вул. В’ячеслава Чорновола.