В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів

Головна Сторінка » В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів

Один з найактивніших вулканів Індонезії розпочав виверження в неділю, тричі викидаючи стовпи попелу.

Вулкан Марапі, що розташований у провінції Західна Суматра, відомий своїми раптовими виверженнями, які важко передбачити, оскільки вони не пов’язані з глибинним рухом магми, що викликає підземні поштовхи, які фіксуються сейсмічними моніторами, повідомляє АР.

За словами Ахмада Ріфанді, співробітника Центру вулканології небезпеки Індонезії, вулкан викинув хмари гарячого попелу на висоту 2 тис. м, які розпростерлися на кілька миль, засипаючи навколишні села і міста товстим шаром вулканічних залишків. Повідомлень про постраждалих поки не надходило.

Ріфанді також зазначив, що вулкан висотою майже 2900 м з січня перебуває на другому з чотирьох рівнів тривоги, що забороняє альпіністам та місцевим жителям перебувати в радіусі 3 км від кратера через можливість виверження лави.

Це виверження сталося через п’ять місяців після того, як мусонні дощі спричинили зсув бруду і холодної лави з гори Марапі, внаслідок чого річки вийшли з берегів. Повінь пронеслася через гірські села, зруйнувавши десятки будинків і призвівши до загибелі 67 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти США оцінили збитки від урагану Мілтон в $50 млрд

Індонезія, архіпелаг з населенням 282 млн людей, піддається землетрусам і вулканічній активності, оскільки розташована вздовж “Вогняного кільця” – підковоподібної серії сейсмічних розломів навколо Тихого океану.

Ураган Мілтон у США вже забрав життя 16 людей. Згідно з аналізом World Weather Attribution, глобальне потепління збільшило швидкість вітру на 10%, а кількість опадів зросла на 20-30%.

Ураган Мілтон посилився зі шторму категорії 1 на бурхливий шторм категорії 5 менш ніж за добу, живлячись рекордно теплими водами в Мексиканській затоці.

На думку вчених, зливові шторми, такі як Мілтон, нині вдвічі ймовірніші, ніж без антропогенного потепління.