Троє українських ексрозвідників розкрили подробиці операції по “вагнерівцях”

Головна Сторінка » Троє українських ексрозвідників розкрили подробиці операції по “вагнерівцях”

Американська розвідка нібито знала та підтримувала спецоперацію під керівництвом українських розвідників щодо затримання членів неофіційної приватної військової компанії “Вагнер”.

Операція отримувала американські гроші, технічну допомогу та поради від ЦРУ щодо затримання російських найманців, повідомляє CNN із посиланням на трьох колишніх високопосадовців української розвідки.

“Українські агенти видавали себе за представників російської ПВК, які шукали найманців. Вони пропонували контракт у $5 тис. на місяць за захист нафтових обʼєктів Венесуели. На оголошення відгукнулися сотні потенційних російських підрядників, а розвідники отримали безпрецедентну можливість виявляти людей, яких підозрюють у військових злочинах. Вони почали телефонувати тим, хто відгукнувся, щоб дізнатися, чи справді людина бойовик. Люди, яких шукала розвідка, самі надсилали докази того, ким вони були: дані про військових досвід, окремі битви чи конфлікти, у яких вони брали участь. Розвідники отримували фото, посвідчення особи, а також докази участі у війні на Донбасі чи інших місцях”, – йдеться у публікації.

На одному з таких відеодоказів група людей тримає уламки військового літака, який збили на Донбасі. Інші нібито надсилали відео про причетність до збиття малазійського літака MH17. З усіх, хто відгукнулися, розвідники обрали тих людей, які мали найтісніший зв’язок із Україною. Їм запропонували фейкові контракти до Венесуели. Росіянам сказали, що їх доставлять до Туреччини для рейсу у Каракас, але насправді розвідка мала доставити їх в Україну для затримання.

Через пандемію коронавірусу Росія закрила кордони, але можливі були поїздки до Білорусі. Найманців автобусом доставили до Мінська, звідки ті, як вони думали, скоро поїдуть до Венесуели. Але відреагували білоруські спецслужби, які затримали “вагнерівців” напередодні президентських виборів у країні. Колишні високопосадовці української розвідки зазначили, що спецоперація тривала 18 місяців, тож невдача для спецслужби стала “серйозним ударом”.

Високопосадовець США анонімно підтвердив, що американська розвідка знала про українську спецоперацію, але не була причетна до її проведення. Чиновник припустив, що заяви про причетність США можуть бути спробою розділити чи перекласти провину за провал операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату виходу розслідування Bellingcat про “вагнерівців”

29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії “Вагнер”. Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх Росії.

Українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання “вагнерівців”, для чого виманили їх у Білорусь. ЗМІ підозрюють, у найближчому оточенні президента Володимира Зеленського є люди, які могли “злити” цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки та Головне управління розвідки Міністерства оборони відкидають цю інформацію.

Президент Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера”, однак назвав її “ідеєю інших країн”. У Зеленського просили британську розвідку МІ-6 зупинити вихід фільму про “вагнерівців”. Своєю чергою секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов заявив, що жодного документа про зірвану спецоперацію щодо “вагнерівців” в РНБО немає.