На березі водосховища знайшли піч віком 1 тис. років

Головна Сторінка » На березі водосховища знайшли піч віком 1 тис. років

На території пам’ятки Кам’янська Січ у селі Республіканець Бериславського району Херсонській області знайшли господарську піч, якій понад 1 тис. років.

Розкопки проводили працівники Національного заповідника “Хортиця”, повідомляють у Facebook

“Цього року на ерозійній ділянці берега Каховського водосховища, в південній частині мису Стрілка, було винайдено об’єкт, який попередньо можна датувати часами Середньовіччя, початком існування Київської Русі. Об’єкт, який частково втрачено руйнаційними процесами берегоутворення, виявився господарською піччю. Близько 1 тис. років тому ця піч використовувалась для приготування їжі, причому раціон давніх рибалок складався переважно з м’яса птиці та риби, про що свідчить заповнення господарських ям навколо печі”, – йдеться у дописі.

Пічка мала форму кола зі сплющеною верхівкою. Її основу виклали вапняковим каменем та обмазали глиною. Піч використовували тривалий час. У давнину люди тричі ремонтували її нижню частину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили унікальний курган зі скарбами різних цивілізацій

“Цей рік приніс багато цікавого матеріалу, серед якого речі козацького побуту глиняні люльки, гончарний посуд, скло, металеві речі та інше. Винайдені речі поширюють уявлення про козацтво та його побут наприкінці XVIII ст. Про них ми розкажемо трохи згодом”, – додали у заповіднику.

Знахідки віком 2 тис. років передала інспекція по охороні пам’яток історії та культури у Херсонський краєзнавчий музей. Артефакти виявили під час троьх рятувальних експедицій Інституту археології Національної академії наук України.