Терехов провалив підготовку Харкова до нової хвилі Covid-19 – експерт

Головна Сторінка » Терехов провалив підготовку Харкова до нової хвилі Covid-19 – експерт

Керівництво міста Харкова на чолі з в.о. мера Ігорем Тереховим провалило в черговий раз підготовку до нової хвилі коронавірусу, в міських лікарнях пацієнтів з ковід-19 розміщувати вже нікуди

Про це в блозі на сайті “Кореспондент” написала політичний експерт Світлана Кушнір, повідомляє Politeka.

За її словами, після новин про те, що харківська міська влада звернулася до Міністерства охорони здоров’я України з проханням “включити в список лікарень, де можна розміщувати ковід-пацієнтів, міську лікарню №18 і пологовий будинок №2, тому що можливості трьох основних клінік міста вже вичерпані, а 770 ковідних койко-місць зайняті пацієнтами з різними ступенями тяжкості перебігу хвороби”, резонно виникають питання про відповідальність посадових осіб.

“Дивно, що статистика останнього тижня, коли Харківська область “вирвалася в лідери” за кількістю зареєстрованих хворих, обігнавши при цьому Тернопільську, Одеську, Чернівецьку, а головним осередком, природно, був Харків, ніяк не напружувала в.о. мера-успішного міського менеджера Ігоря Терехова? І навіть згадати свої всі обіцянки про те, як буде у всеозброєнні місто зустрічати вірус – теж, мабуть, забули?” – написала Кушнір.

Вона також додала, що “зростання кількості госпіталізацій за період з 13 по 19 вересня підскочило на 50%. Лікарі кажуть, що зараз харків’ян, які хворіють на стаціонарі і амбулаторно (легка форма) понад дві тисячі. Контакти хворих, як ми пам’ятаємо, ніхто не відстежує, тобто насправді можна множити цифру на 10, як кажуть інфекціоністи, і буде приблизно реальна картина”.

“Про те, що крива зростання інфікованих піде вгору, імунологи попереджали, але хіба це може зупинити план-графік виборчої кампанії секретаря Харківської міськради, коли попереду маячить заповітна дата 31 жовтня і день голосування за нового главу міста? Зустрічі з колективами, масові заходи без дотримання санітарних норм, концерти і святкування – це те, що привабить виборців на дільниці. А ось ця вся біда з ковідом – так якось вижили навесні, і зараз переживемо?”, – обурилася Кушнір.

За її словами, міський бюджет міг би дозволити собі закупівлю кількох десятків референс-лабораторій і зробити тестування на ковід безкоштовним, як і міг би забезпечити за рахунок коштів міста закупівлю і монтаж нових автономних кисневих станцій в усі стаціонарні лікувальні установи – адже кисень все ж залишається єдиним дієвим компонентом лікування ковід-19. “Як могло б місто провести закупівлю хоча б… носилок, яких банально не вистачає (!) у тій же четвертій лікарні невідкладної, і пацієнти можуть годинами чекати своєї ноші, щоб потрапити з карети “швидкої допомоги” до приймального покою або палати інтенсивної терапії. Навіть на виплати медикам і своєчасну оплату їх праці, зробивши регіональні надбавки, як це зробили в Києві, можна було б знайти гроші в міській скарбниці. Але саме на всі ці заходи грошей в бюджеті міста немає”, – зазначила експерт.

“А ось на лавочки і сквери, на тротуарчики і нові клумбочки – це завжди будь ласка! – продовжила вона, – Як же, треба ж рейтинги піднімати, показувати, як спадкоємець електоральних переваг покійного мера Кернеса “любить місто і всіх харків’ян”.

За словами Кушнір, найближчим часом харківські медики чекають повторення весняного жаху з напливом важких хворих, а хто не витримує таких перевантажень, просто звільняється. “Чи можна засуджувати лікарів і медсестер за це? Адже ні для пацієнтів, ні для лікарів міська влада так і не спромоглася поліпшити умови, хоча ось для бегемотів та інших мешканців Харківського зоопарку грошей для “створення людських умов “не шкодувала?”, – підсумувала експерт.

Нагадаємо, в останні дні Харків знаходиться в числі “лідерів” за кількістю нових заражень коронавірусом і смертності. Так, за 22 вересня в Харківській області виявлено 839 випадків захворювання коронавірусом, що удвічі більше, ніж в Києві.