Україна втратила на “Великому будівництві” Зеленського 55 млрд грн

Головна Сторінка » Україна втратила на “Великому будівництві” Зеленського 55 млрд грн

Україна втратила 55 млрд грн на програмі президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”.

Про це розповіла журналістка ZN.UA Юлія Самаєва у відеоблозі.

“Ми всієї країною працюємо на “Велике будівництво” Зеленського. Навіть не пошкодували ковідний фонд, вкатавши в асфальт половину його коштів.

Вже вклали в дороги майже 300 мільярдів гривень. Наших із вами. Адже саме за кошти платників податків будують дороги в країні. І начебто все гаразд. Якби не одне але. У цивілізованому світі за таке величезне фінансування – 10 мільярдів доларів – змагалася б сотня компаній. І завдяки конкуренції ціна на торгах знижувалася б щонайменше на 15 відсотків”, – сказала журналістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець епохи бідності: мати “слуги народу” придбала нерухомості на 14,5 млн грн

Натомість в Україні 75% усього дорожнього фінансування розподілили лише сім компаній. Це так званий “дорожній картель”, який із дозволу влади працює на ринку будівництва.

В областях одна-дві компанії займають щонайменше 60% ринку. А в Тернопільській та Івано-Франківській областях – усі 80%.

“Завдяки завищеним цінам картелю вартість дорожніх робіт зросла вдвічі. Якщо 2019-го поточний середній ремонт кілометру коштував п’ять мільйонів, то 2020 року вже 11.

Але найгірше інше. Через брак конкуренції вартість на торгах картелю не знижується. Падає в найкращому випадку на 5,3 відсотка чи один відсоток. Решта – це надприбутки, які картель залишає собі. Ці ж 55 мільярдів гривень”, – розповіла журналістка.

Програму президента “Велике будівництво” оголосили торік у березні. Її координує в Офісі президента заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, а гроші виділяють із державного бюджету.

На будівництво аеродрому в Дніпрі, яке анонсував президент Зеленський, із держбюджету переплатять 1,7 млрд грн через завищення в півтора раза вартості робіт, повідомляли ЗМІ.