Юристка прокоментувала “засудження до страти” захисників Азовсталі

Головна Сторінка » Юристка прокоментувала “засудження до страти” захисників Азовсталі

В інтернеті з’явилася інформація про загрозу страти бійців полку “Азов” Миколи “Фроста” та Костянтина “Фокса” за нібито розстріли мирних жителів Маріуполя.

Вони перебувають у полоні так званої “Донецької народної республіки”. Відповідно до “кримінального законодавства” цієї терористичної організації, за тероризм смертна кара не передбачена. Про це пише адвокатка об’єднання Barristers Маріса Скуба, передає Асоціація родин захисників Азовсталі.

“Фрост” та “Фокс” є військовослужбовцями Нацгвардії, а тому, після потрапляння в полон ворога, вони автоматично користуються правами військовополонених і до них має застосовуватися Женевська конвенція про поводження з військовополоненими”, пише вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти “засудили” до смертної кари іноземців, які воювали за Україну

Конвенція забороняє піддавати військовополонених фізичному каліченню та смерті.

Так звані суди у псевдореспубліці жодним чином не відповідають міжнародно-правовим нормам і принципам. “Адвокати” там лише створюють видимість “захисту”.

Заяви чи рішення так званої ДНР не можна розцінювати з точки зору верховенства права та законності.

“На вказаній території обов’язково має здійснюватися моніторинг за недопущенням порушення норм гуманітарного права та недопущенням обмеження методів і засобів ведення війни”, підсумувала Скуба.

Так званий суд самопроголошеної ДНР засудив до страти бійців батальйону “Азов” Костянтина “Фокса” Нікітенка та Миколу “Фроста”.

Про це у себе в Telegram-каналі розповів російський пропагандист Дмитро Стешин. Він нагадав, що в ДНР якраз скасували мораторій на смертну кару.

Своє повідомлення пропагандист супроводжував фейковою інформацією про те, що Костянтин Нікітенко нібито їздив у Маріуполі на БТР і “стріляв по людях для сміху”. А ось “Фрост” нібито займайся розстрілом полонених окупантів.