Про яку заборону варто пам’ятати сьогодні в День пророка Іллі

Головна Сторінка » Про яку заборону варто пам’ятати сьогодні в День пророка Іллі

20 липня в православному календарі день пам’яті святого славного пророка Іллі.

Ілля народився в Тесві, в Гілеаді (сучасна Йорданія). Ім’я Ілля означає “Мій Бог – Ягве”. Він жив у IX столітті до нашої ери в час правління ізраїльських царів Ахаза і Єзавелі.

Ілля відомий своїм непримиренним протистоянням ідолопоклонству і корумпованій владі. Він часто викривав гріхи царів і народу, закликаючи їх до покаяння і повернення до істинного поклоніння Богові. Ілля оголосив царю Ахаву, що Бог посилає трирічну посуху як покарання за ідолопоклонство. Під час посухи Ілля перебував у вдови в Сарепті Сидонській. Там він зробив чудо, збільшивши запаси борошна і олії вдови, а також воскресив її сина.

Ілля кинув виклик 450 пророкам Ваала на горі Кармель. Він продемонстрував силу Бога, коли вогонь з неба спалив його жертву, тоді як пророки Ваала не змогли викликати свого бога. Після знищення пророків Ваала Ілля втік від гніву Єзавелі до гори Хорив, де Бог з’явився йому в тихому віянні. Ілля викрив царя Ахава і його дружину Єзавель у несправедливому захопленні виноградника Набота та прорік їхню загибель. Ілля обрав Єлисея своїм наступником, передавши йому свою пророчу мантїю.

Ілля не помер природною смертю. За Біблією, він був вознесений на небо у вогняній колісниці. Це подія стала символом безсмертя і безпосереднього зв’язку з Богом.

Прикмети

До обіду літо, а після обіду – осінь.

Нема дощу, його не буде ще шість тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковні свята липня за новим календарем: зберігайте основні дати

Голосний грім, отже, піде злива.

Що не можна робити

Головна заборона цього дня пов’язана з купанням, тому що у водоймах з’являється нечисть, яка може затягнути людину до дна.

Щоб не накликати на себе біду, не потрібно працювати.

Що можна робити

Обов’язково підіть до храму, щоб помолитися пророку і попросити його про допомогу у різноманітних справах.

Люди збиралися разом і веселилися, а тому гостей цього дня не можна проганяти з порогу.

Більшість церковних свят за новим православним календарем ПЦУ отримали нові дати, бо змістилися на 13 днів і тепер святкуються раніше. Це ж стосується і таких важливих свят, які присвячені Ісусу Христу. В народі їх ще називають Спасами.

Першим віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.