Звільнення міст і розгром окупантів: головні перемоги України за рік повномасштабної війни

Головна Сторінка » Звільнення міст і розгром окупантів: головні перемоги України за рік повномасштабної війни

До річниці повномасштабного вторгнення Росії Gazeta.ua пригадує найбільші воєнні перемоги України 2022 року.

Захист Києва та звільнення північних районів України

Зранку 24 лютого 2022 року російські окупанти розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони захопили Чорнобильську зону та висадили десант у вантажному аеропорту у Гостомелі. Ворожа техніка намагалась оточити столицю. Сили оборони України дали бій. ЗСУ боролися на півночі від міста, артилерія знищувала колони російської техніки. У росіян почались проблеми з логістикою, їхній наступ зав’яз. 29 березня міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив про “перегрупування” на північному напрямі. 2 квітня Міністерство оборони України оголосило про повернення Київської області під контроль. У звільнених населених пунктах фіксували численні вбивства та зґвалтування цивільних і випадки мародерства. 6 квітня Пентагон заявив про відступ російських окупантів з Чернігівської області. Згодом ЗСУ повністю звільнили й Сумську область.

Знищення крейсера “Москва”

У ніч на 14 квітня з’явилась інформація про пожежу на флагмані Чорноморського флоту РФ ракетному крейсері “Москва”. Ближче до ранку у російській Міноборони підтвердили, що корабель отримав серйозні пошкодження внаслідок “детонації боєприпасу”. Удень Оперативне командування “Південь” повідомило про те, що флагман був уражений українськими ракетами “Нептун”. Згодом росіяни були змушені визнати, що корабель таки затонув. Завдяки цій втрати РФ була змушена відвести подалі свої кораблі. Це обмежує можливості флоту окупантів. Ліквідація крейсера мала важливе моральне значення, востаннє корабель такого типу був затоплений 1982 року під час війни на Фолклендських островах між Британією та Аргентиною.

Розгром російських підрозділів на Сіверському Донці

На початку травня російські окупанти спробували форсувати річку Сіверський Донець. Українська розвідка дізналася про їхні плани. 8 травня ЗСУ розбили російську переправу на захід від Серебрянки. 11 травня окупантам біля Білогорівки влаштували вогняний мішок. Там на невеликій території зібралося багато ворожих військ та техніки. Їх накрила вогнем артилерія. Наступного дня загарбники знову спробували форсувати річку, їх обстріляли. Втрата живої сили росіян оцінюється від близько 400 до тисячі чоловік. За фотографіями з дронів підтвердили ліквідацію 73 одиниці техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зменшення зарплат, високі ціни, паливна криза: що змінилося за рік на економічному фронті

Контрнаступ на Харківщині

На початку березня російським загарбникам вдалося захопити північні райони Луганської області та вторгнутись звідти у Харківську область. Була окупована Балаклія Ізюмського району, 1 квітня захопили Ізюм. 6 вересня українські сили висунулися у бік Балаклії. Росіяни були змушені відступати. 8 вересня була звільнена Балаклія, контрнаступ продовжився. 11 вересня звільнили Ізюм, Вовчанськ та Козачу Лопань. Наступного дня взяли під контроль Святогірськ Донецької області. ЗСУ пробили російську оборону і 1 жовтня увійшли в Лиман. Під час контрнаступу окупанти були змушені швидко відступати й українці змогли захопити багато трофеїв. У звільнених населених пунктах знаходили катівні та масові захоронення.

Звільнення правобережжя Херсонської області

Звільненню Херсона передували удари по Антоновському мосту. Вони відрізали угрупування окупантів від постачання. 29 серпня почались контрнаступальна операція сил оборони. 4 вересня з’явилась інформація про звільнення Високопілля на півночі області. 2 жовтня українські сили просунулися вздовж Дніпра на південь від Осокорівки. У цей час вдалось звільнити населені пункти у тому регіоні. 15 жовтня відновився контрнаступ на північному Херсонському фронті. 9 листопада у Москві заявили про виведення своїх сил з правого берега Дніпра. 11 листопада ЗСУ увійшли до Херсона.

24 лютого виповнився рік із початку повномасштабного вторгнення. Якщо на початку 2022 року США та інші партнери не давали нам нічого складнішого, ніж протитанкові комплекси Javelin і Stinger, то зараз Україна чекає на десятки західних танків та іншої бронетехніки. Вони мають прибути на фронт у березні-квітні, а Велика Британія не виключає постачання Україні винищувачів, і готова вчити наших пілотів. Українське небо вже захищають західні ракетні системи німецькі Iris-T та норвезькі NASAMS, і навесні мають прибути три батареї найсучасніших у світі ПРО американські Patriot. Gazeta.ua розібралася, як за рік еволюціонували постачання західної зброї, і хто нам що поставляв.