Українських дітей вивозять у Білорусь, Лукашенко сприяє цьому

Головна Сторінка » Українських дітей вивозять у Білорусь, Лукашенко сприяє цьому

Україна розслідує роль Білорусі у депортації дітей з тимчасово окупованих територій.

За даними прокуратури, загарбники вивезли з України понад 19 тис. дітей з окупованих областей Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей. Діти потрапляли й до Білорусі. Про це сказав генпрокурор України Андрій Костін, передає Reuters.

“Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих оздоровчих таборів на території Білорусі наразі розслідуються у вказаному кримінальному провадженні”, вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти планують нову хвилю викрадення українських дітей ЦНС

Білоруська опозиція повідомляла, що 2150 українських дітей вивезли до РБ. Серед них є діти-сироти віком від 6 до 15 років. Їх помістили у санаторій “Золоті Піски” у Гомельській області та санаторно-курортний табір “Острошицький Городок” у Мінській області.

Перша група з близько 350 дітей прибула з окупованої Донецької області на початку вересня. Друга й третя групи прибули наприкінці вересня та в середині жовтня. Додаткові депортації були здійснені у квітні та травні 2023 року. Дітей автобусом доставили до Росії, а потім потягом до Білорусі.

Опозиціонери кажуть, що самопроголошений президент Олександр Лукашенко особисто віддав розпорядження про перевезення дітей. Сприяв фінансово та організаційно.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію і насильницьке переміщення російськими окупантами українських дітей на територію РФ. Підтримала притягнення до відповідальності винних.