ЗМІ довідались, коли Нідерланди передадуть Україні винищувачі F-16

Головна Сторінка » ЗМІ довідались, коли Нідерланди передадуть Україні винищувачі F-16

Нідерланди разом з Данією очолюють коаліцію з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Ця країна передасть Україні літаки після завершення навчання, повідомляє Bloomberg.

За інформацією джерел агентства, уряд Нідерландів ініціював переговори із США, щоб адміністрація президента Джо Байдена дала згоду на постачання винищувачів. Зрештою, минулого тижня Байден заявив, що США підтримають зусилля щодо навчання українських пілотів.

За словами одного з джерел, уряд Нідерландів вже вивчає та обговорює зі своїми союзниками можливі плани передачі літаків. Однак, підготовка пілотів, планування розгортання та логістики можуть зайняти багато місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал Міллі розкрив причини затягування рішення про передачу F-16

Нідерланди нині мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких використовує голландська армія, їх не зможуть відправити в Україну до середини 2024 року. Десяток із 18 інших літаків мали продати Draken International, але уряд відклав передачу літаків у грудні без пояснення причин, пославшись на комерційну конфіденційність.

Видання зазначає, що Україна може отримати деякі з літаків, які виставлені на продаж, або деякі з 24 літаків, які зараз перебувають в експлуатації, наступного року, залежно від графіка навчання.

У четвер в міноборони Нідерландів заявили, що уряд розгляне можливе постачання F-16 в Україну пізніше. А підготовка пілотів зараз є пріоритетом.

Раніше прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що немає табу на відправлення винищувачів в Україну. Водночас офіс Рютте відмовився коментувати можливість передачі F-16.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідним сценарієм на даний момент є те, що США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їхнє постачання з інших країн.

Окрім того, міністр оборони США Ллойд Остін заявив у четвер, що США відзначають “лідерство Нідерландів у координації та використанні можливостей інших союзників для надання важливої допомоги Україні”.

За офіційними даними, на цей час Нідерланди надали Україні військової допомоги на суму близько 1,6 млрд.

Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах F-16. Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща також запропонували зробити свій внесок у навчання. Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін після 12-го засідання у форматі “Рамштайн” в четвер.

F-16 в Україні будуть завоювати перевагу в повітрі та покривати територію, куди не дістають наземні системи ППО. Зараз російська авіація переважає за кількістю і технологіями, сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.