Британська розвідка повідомила про рекордний експорт української продукції Чорним морем

Головна Сторінка » Британська розвідка повідомила про рекордний експорт української продукції Чорним морем

У грудні 2023 року українські порти експортували більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-коли після повномасштабного російського вторгнення.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

Такі показники стали можливими завдяки відновленню роботи основних чорноморських портів України і створенню одностороннього морського експортного каналу, сказали британці.

Експорт перевищив місячні обсяги, досягнуті під час реалізації Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН і Туреччини, коли кораблі піддавалися російським інспекціям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Польща домовились зупинити блокаду кордону

Україна досягла цього завдяки тому, що значною мірою не дозволила флоту російських окупантів діяти у західній частині Чорного моря, завдяки українським ракетам і надводним дронами, з повідомлення британського Міноборони.

За даними британської розвідки, “довіра ринку підтримується скороченням страхових премій за посередництвом Великої Британії в рамках страхового пакету Unity Facility. А також оголошенням про те, що Туреччина, Румунія і Болгарія сформували військово-морські сили протимінного захисту”.

Стан цього експортного маршруту “життєво важливий” у довгостроковій перспективі для експортних доходів України, сказали британці.

Раніше речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук повідомив, що морський експорт вийшов на потужність до повномасштабної війни.

Торік президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак обговорили роботу “зернового коридору”.