Україна отримає від партнерів 200 одиниць техніки для евакуації поранених – Міноборони

Головна Сторінка » Україна отримає від партнерів 200 одиниць техніки для евакуації поранених – Міноборони

Україна домовилась із партнерами про постачання 200 одиниць евакуаційної техніки.

Такий транспорт для поранених бійців ЗСУ потрібен постійно. Зараз Мінстратегпром працює над тим, щоб Україна сама виготовляла цю техніку, заявила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова під час першого щорічного Міжнародного конгресу з військової медицини та ментального здоров’я “Воїн: життя, здоров’я, боєздатність”. Про це повідомляє Суспільне.

За словами Калмикової, серед потреб ЗСУ – різна техніка. Зокрема, кейсевак і медевак – це різні етапи евакуації, для яких потрібні різні машини та обладнання.

Частину потреб закривають волонтерські організації, з якими співпрацюють міноборони та бригади, якщо в них самих немає транспорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ використовують у бою роботів-піхотинців

“Але разом з тим, я думаю, що ви бачили новини, в нас зараз вже йде постачання М113 – це броньована евакотехніка. Є домовленість про 200 одиниць. Частина з них уже приїхала, її розподіляють по військових підрозділах залежно від того, де найбільше навантаження, де найбільше ця евакуація потрібна”, – сказала Калмикова.

Вона наголосила, що Мінстратегпром працює над тим, щоб українська індустрія самостійно виготовляла такий транспорт. До цих машин є особливі вимоги щодо прохідності, захисту, мобільності тощо.

“Сподіваюся, що за участі міжнародних партнерів, які нас максимально підтримують, ми це питання будемо надолужувати і трошки випереджувати, тому що техніка втрачається, техніка руйнується, це нормально під час війни. На жаль, не можна сказати, що ось ми сьогодні щось зробили, в нас є ось стільки машин і цього вистачить назавжди”, – сказала Калмикова.

За даними Міноборони, М113 для розмінування та інших потреб Україні нині передають США, Іспанія, Литва. Окрім того, Канада передає 10 бронемашин, які є варіантом автомобіля швидкої допомоги ACVS.

Сили оборони отримали бронетранспортери M113, обладнані для евакуації поранених з поля бою. Раніше їх передачу Україні анонсувала влада Іспанії.

Техніка на гусеничному ходу має значно вищу прохідність, тому в умовах бездоріжжя вона ефективніше в евакуації поранених.