Підготовка до зими: як зміцнити імунітет та уникнути сезонних захворювань

Головна Сторінка » Підготовка до зими: як зміцнити імунітет та уникнути сезонних захворювань

Осінь називають порою загострення хронічних хвороб, поширення вірусів, перепадів настрою. Але водночас це можливість після літнього відпочинку мобілізувати сили та підготувати організм до зими.

У спецпроєкті Gazeta.ua та мережі “Аптека Доброго Дня” ми розкажемо, як зміна сезонів впливає на організм, як зміцнити здоров’я перед зимою за допомогою порад лікарів, збалансованого харчування, фізичної активності. Фармацевти пояснять, чому важливо не забувати поповнювати запас вітамінів і мікроелементів.

Зміна сезонів впливає на імунітет, тиск і настрій

Ранньої теплої осені можуть ще траплятися такі літні хвороби, як ротавірус, ентеровірус, стоматит, харчові отруєння. Поширені лор-захворювання фарингіти, синусити, отити; шкірні кропив’янки, сонячні опіки, укуси кліщів, які переносять збудника хвороби Лайма. Фіксують також випадки ботулізму через неправильні обробку та зберігання продуктів.

Захворювання осіннього та весняного періоду пов’язані з необхідністю організму перелаштовуватися через зміну температури, вологості повітря, атмосферного тиску. Люди більше хворіють на застуди, оскільки за дощової плюсової температури посилюється циркуляція вірусів. Зростання атмосферного тиску провокує підвищення артеріального в гіпертоніків. У похмуру погоду виділяється менше гормону серотоніну, тож люди можуть відчувати апатію, погіршується настрій, турбують похмурі думки.

У Міністерстві охорони здоров’я назвали 8 найпоширеніших зимових недуг:

– застуда (інфекційне захворювання вірусного походження),

– астма (холодне повітря посилює симптоми хвороби),

– біль у суглобах (взимку він посилюється),

– “застуда на губах” (викликає вірус герпесу, а не переохолодження чи стрес),

– стенокардія (холод збільшує навантаження на серце),

– хвороба Рейно (порушення кровообігу внаслідок різкого звуження судин),

– сухість шкіри (холод, вітер погано впливають на стан шкіри),

– грип (вірусне захворювання з ризиком тяжких ускладнень).

Тож перед зимовим сезоном потрібно заздалегідь подбати про профілактику хвороб і зміцнення організму.

Що найчастіше купують у “Аптеці Доброго Дня” в різні пори року

Популярні препарати протягом усього року

Знеболювальні, засоби для шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, нервової системи.

Осінь, зима, весна

Найбільш затребувані протизастудні, противірусні, засоби від нежитю, болю в горлі, вітаміни.

Літо

Популярні дерматологічні препарати, вітаміни, засоби від нежитю.

Як менше хворіти дорослим і дітям

Андрій Шиманський, педіатр, дитячий алерголог:

– Для дитини, яка відвідує дитячий колектив, хворіти 10-15 разів на рік без ускладнень – це нормально. Інша річ, коли майже щоразу пневмонія, бактеріальний синусит, хронічний кандидоз, постійні гнійничкові захворювання шкіри, отити. Дитина часто потрапляє у стаціонар, або не працює антибіотик першої лінії. Тоді потрібно звернутися до лікаря, бо це може бути ознакою імунодефіциту. Якщо є постійні недосипання, надмірні фізичні навантаження, дитина не загартована, то мінімальне переохолодження ослаблює імунітет.

Поради для дитячого здоров’я від Андрія Шиманського

– Потрібне постійне загартовування, але не різке: пити прохолодне, бігати босоніж по піску та холодній плитці вдома. У квартирі чи будинку варто підтримувати температуру не більш як 18-22 градуси.

– Нічний сон має бути не менш як 8 год., у дітей до 6 років – 9-10 год.

– Імунітет формується з білків, тому важливе збалансоване харчування.

– Профілактичну щоденну дозу 1000 одиниць вітаміну D рекомендовано всім.

– Усі клітини нашого організму потребують достатнього рівня заліза. Тому раз на рік варто робити загальний аналіз крові, за потреби перевіряти феритин.

– Важливо робити всі планові вакцини. Восени від грипу дітям старшим 6 міс. У всьому світі роблять акцент на вакцині від пневмококу. Її рекомендують для профілактики отитів, пневмоній, менінгіту, сепсису.

Алла Сніцар, сімейна лікарка:

– Візьміть собі за правило щодня їсти не менш як п’ять порцій овочів і фруктів. Пийте достатньо води. Орієнтуватися можна на колір сечі. Якщо п’єте мало вона буде насичено-жовта. Якщо хворієте або маєте фізичні навантаження, об’єм рідини потрібно збільшити.

Поради дорослим від Алли Сніцар

– Обов’язкова вакцинація щороку від грипу та від Covіd-19.

– Нічний сон не менш як 7 год.

– Збалансоване харчування, достатня кількість води

– Відмова від шкідливих звичок. Зокрема, ВООЗ наголошує, що немає безпечної дози алкоголю і він спричиняє щороку 3 млн смертей. А дим, який вдихає людина під час куріння, містить понад 7 тис. хімічних сполук, з них 250 токсичні.

Порада від “Аптеки Доброго Дня”:

У більшості аптек можна придбати тести для визначення антигену коронавірусу COVID-19 та грипу А/В. Також замовити їх на сайті і забрати в зручній точці. Коштують від 170 грн.

Яким має бути зимове меню

Оксана Скиталінська, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України, засновниця Академії довголіття:

– Універсальних порад стосовно харчування немає, бо обмін речовин та потреби організму різні не лише в чоловіків та жінок. Також впливають вік, вага, накопичення жиру в ділянці талії, рівень фізичної активності, яку людина має протягом дня, рівень стресу, тривалість та якість сну.

Загальні рекомендації щодо харчування взимку

1. Приймаючи їжу, щоразу споживайте овочі: свіжі, запечені, квашені, різнокольорові, листові зелені. Додавайте трохи страв із зернових (каші або висівковий хліб) і здоровий десерт – фрукт або ягоди (свіжі, заморожені). Горіхи, насіння та бобові включайте до раціону пару разів на тиждень. Приклад незбалансованого харчування – переважання страв із борошна, каші, солодощі, випічка. Інші крайнощі – багато м’яса і мало овочів.

2. Страви запікайте, готуйте на парі, тушкуйте, відварюйте. Так зберігається найбільше вітамінів та біологічно активних речовин. Натомість смаження до рум’яної скоринки у великій кількості жиру спричиняє запалення, проблеми з травленням, порушення роботи печінки, кишківника, підшлункової залози, судин, імунної системи.

3. Їжте двічі-тричі на день. Перекуси ведуть до переїдання та зайвих кілограмів. Це погіршує роботу імунної системи та знижує адаптацію організму до холоду. Часте харчування підходить лише людям, що перенесли тяжкі захворювання чи операцію.

4. Природного вітаміну С багато у свіжій та квашеній капусті, петрушці, червоному болгарському перці, смородині, але найбільше його у настої з сухих ягід шипшини. Вітамін D є в жовтках яєць, зварених на м’яко, печінці тріски, оселедці, скумбрії. Але найкраще його приймати додатково у вигляді капсул або крапель.

Поповнити запаси вітамінів і мікроелементів

Більшість вітамінів виводиться з організму, саме тому потрібно час від часу звертатися до лікаря і виявляти свої дефіцити за допомогою аналізів, радить “Аптека Доброго Дня”.

Як правильно вживати вітамінні комплекси:

Водорозчинні вітаміни – С, групи В. Їх краще вживати зранку й запивати великою кількістю води.

Жиророзчинні вітаміни – A, K, E та D. Їх треба вживати з корисними жирами з їжі, наприклад морською рибою, оливковою олією тощо.

Вітамін D бере участь у правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції. Він потрібен м’язам, нервам, імунітету. Тому варто частіше бувати на сонці, включити до раціону більше жирної риби, молочних продуктів, печінку, яєчні жовтки.

Цинк краще приймати у першій половині дня, а кальцій і магній – під час вечері.

Колаген та амінокислоти приймають на голодний шлунок.

Ігор Алгінін, CMO мережі “Аптека Доброго Дня”:

– Щоб підготувати організм до зими, необхідно приймати комплекс вітамінів та мікроелементи. Для мене також важливе збалансоване здорове харчування. Я дуже люблю готувати сам. Проходжу курси масажів, раджу всім прогулянки на свіжому повітрі. У мене дві собаки, які не дають засидітись удома.

Дуже корисний спорт. Нещодавно ми зняли для нашого проєкту “Академія Сталого Здоров’я” на YouTube спеціальний випуск із тренером з йоги. Цікаво, що під час виконання асан кров активніше надходить до органів та тканин, насичуючи їх киснем та поживними речовинами, що допомагає зміцнити імунну систему. Також можна використовувати метод ароматерапії для підвищення імунітету, пити ягідні та трав’яні чаї.

Не менш важливо піклуватися про ментальне здоров’я менше часу проводити в соцмережах, відкладати телефон, читати книги. Якщо є можливість та потреба, можна займатись із психологом, бо моральний та фізичний стан нерозривно пов’язані.

Яка фізична активність буде корисна

Кожне фізичне навантаження – це стрес для організму. За його допомогою можемо впливати на серцево-судинну, дихальну, імунну системи. Мінімально варто проходити 10 тис. кроків щодня, щоб допомогти організму стабільно функціонувати.

Сергій Зубков, спеціаліст у галузі фізичного виховання та спорту:

– Для розвитку імунної системи, схуднення чи здобуття бажаної фізичної форми варто підключити високоінтенсивні інтервальні тренування. Це коли 40 хвилин – годину працюємо в залі на повну силу. Потім відпочиваємо кілька хвилин між блоками вправ і щоразу навантажуємо іншу групу м’язів. Таких тренувань достатньо 2-3 рази на тиждень. Якщо не бажаєте займатись у залі, то оберіть собі іншу активність до душі. Потрібно інтенсивно рухатися щодня не менш як 20 хвилин. Це може бути пілатес, біг, швидкі танці.

Захист шкіри взимку

Зимовий холод, вітер, опалення у приміщеннях викликають сухість шкіри, лущення, свербіж, почервоніння.

Тому взимку обов’язково потрібно користуватися зволожувальним кремом, він допоможе підтримувати захисний бар’єр шкіри. Також перед виходом на вулицю варто наносити на обличчя засіб із SPF, а на губи – бальзам, що містить вазелін або бджолиний віск.

Окрім популярних засобів для догляду за шкірою, в мережі “Аптека Доброго Дня” представлено європейську натуральну косметику, що допоможе запобігти сухості шкіри взимку. Зокрема, Alma K., Sans Soucis, Evoluderm, Dr. Scheller, Bio:Vegane, Babaria. Ці зволожувальні засоби дерматологічно протестовані, забезпечують догляд за шкірою 24 год.

Поради для здорової шкіри взимку:

– митися теплою водою

– обирати зволожувальні гелі для душу

– не забувати про шарф, шапку та рукавиці перед виходом на вулицю

– пити достатньо води, щоб уникати зневоднення

– звернутися до лікаря, якщо дошкуляють свербіж та сухість шкіри

Як українці дбають про своє здоров’я

Катерина Камінська, 27 років:

– Планую вакцинувати всю сім’ю від грипу. Моя 2-річна дитина починає ходити в дитячий садок. Синочка ми від народження загартовували, щоб він менше хворів. Удома взимку підтримуємо температуру 16-18 градусів.

Тарас Карабін, 42 роки:

– Я багато років загартовуюсь. Уранці зарядка, холодний душ, узимку – ще й купання в ополонці. Сім’єю робимо всі необхідні щеплення: щороку від грипу, з дружиною кожні 10 років від правця.

Марія Федюк, 57 років:

– Щоранку випиваю натще склянку теплої води, роблю руханку. Контролюю тиск і п’ю таблетки за призначенням лікаря. Нині збираю багато малини, пересипаю з цукром, щоб узимку мати смачний напій під час хвороб. Консервую багато овочів, щоб були до кожного приймання їжі.