Вісім фраз, які роблять українську мову “дешевою”

Головна Сторінка » Вісім фраз, які роблять українську мову “дешевою”

Українська мова багата на мелодійні та унікальні вирази, проте часте вживання деяких слів та фраз, може значно знижувати її рівень.

Важливо уникати стереотипних та неорганічних зворотів, щоб мова залишалася виразною, багатою і красивою.

Тренер з ораторської майстерності Ольга Мацьопа називає фрази, які роблять українську мову дешевою.

“Це неважливо”

Зміст і вплив цієї фрази гнітюче ясні: ви знецінюєте те, про що говорите. Люди, які мають харизму, навпаки, акцентують увагу на кожному аспекті своєї промови, навіть на незначних. Замість цього спробуйте сказати: “Давайте обговоримо, як це може вплинути на нас”.

“Ну, це очевидно”

Ця фраза лише демонструє вашу невпевненість, начебто ви намагаєтеся переконати себе та інших у своїй компетентності. Змініть її на: “Я впевнений, що ви також це помітили” або “Дозвольте мені пояснити, чому це важливо”.

“Просто…”

Це слово використовують багато людей, намагаючись пом’якшити свої висловлювання або знизити значимість сказаного. Харизматична людина ніколи не каже “просто”. Замість “Просто хочу сказати…” скажіть “Хочу зазначити, що…”.

“Я спробую”

З цим словом ваші наміри втрачають конкретику й впевненість. Звучить як можливий провал. Ви не “спробуєте”, ви зробите. “Я зроблю все можливе” звучить набагато впевненіше.

“На жаль…”

Сумні, негативні фрази притягують невдачі. Змініть це на фразу з позитивним акцентом: “Хоча є труднощі, ми рухаємося вперед” або “Варіанти вирішення вже з’являються”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ять найпоширеніших русизмів, які спотворюють мову українців

“Напевно”

Коли ви говорите “напевно”, ваші слова втрачають вагу та значимість. Впевнені в собі люди уникають невизначеності. Спробуйте сказати “Я припускаю, що…” або “З огляду на мій досвід…”.

“Мені здається”

Ще одна фраза-відступник, яка краде вашу харизму. Вона сигналізує про ваші сумніви. Замість неї використовуйте “Виходячи з того, що я знаю…” або “Моя точка зору така…”.

“Чесно кажучи…”

Коли ви говорите “чесно кажучи”, ви ніби визнаєте, що в інші моменти могли бути нечесні. Впевненість і чесність повинні бути присутні в кожному вашому слові. Просто скажіть, що ви хочете сказати.

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть не помічаємо.

Ці фрази пригнічували ініціативу, змушували людей замовкати і не висовуватись. Це фрази, які з’явилися під час СРСР, впливали на мільйони людей і змінювали цілі покоління.