Як підготувати виноград до зими: важливі поради

Головна Сторінка » Як підготувати виноград до зими: важливі поради

Виноград – доволі теплолюбна рослина, тому без належної підготовки восени йому важко пережити зиму.

Підготовка винограду до зимових холодів складається з кількох етапів, пише Gazeta.ua.

Насамперед слід подбати про обрізання лози. Досвідчені садівники нагадують, що основний урожай формується на дворічних пагонах. Тому при обрізанні потрібно сформувати такі сильні пагони та спрямувати всі сили куща на зав’язування великих грон.

Під час осіннього обрізання зазвичай видаляють до 80-85% сезонного приросту лози. На дорослих кущах – три-чотири роки та старших – наприкінці сезону залишають лише два – чотири рукави і до сотні вічок.

Найкраще виноград обрізати восени перед укриттям, коли температура вже наближається до нуля, але морозів ще немає.

Щоб виноградник залишався здоровим та краще пережив зиму, восени лозу потрібно обприскати. Процедуру проводять уже після опадання листя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим засіяти город після збору врожаю, щоб захистити грунт до весни

Для цього зазвичай використовують залізний купорос. Він знищує всі грибкові захворювання та протидіє шкідникам. Після опадання листя виноград слід обробити 3-5% розчином мідного купоросу. А молоді 1-2-річні саджанці – 1% розчином. Після обприскування лоза поступово потемніє і це нормально. Обприскати потрібно не тільки пагони, але і пристовбурові круги.

Після збору врожаю виноград потрібно добре полити. Перед самим укриттям слід зробити особливий вологозарядний полив. Поливають виноград після обрізання, але ще до промерзання ґрунту. На легких піщаних ґрунтах поливати потрібно з розрахунку 50 л води під кожен кущ, на суглинках і чорноземах – 25 л.

Восени виноград потребує насамперед калію та фосфору. Вони впливають на закладення плодових бруньок наступного року та допомагають молодим пагонам задеревеніти.

Допоможе просте підживлення з попелу. Потрібно розвести склянку або півтори склянки попелу у відрі води та полити цим розчином виноград у розрахунку одне відро на один кущ.

Підживлювати виноград можна також монокалієм фосфату. Для цього у 10 літрах води потрібно розчинити 1,5 ст. ложки монокалію фосфату та полити розчином кущі.

Попелом та монокалієм фосфату виноград можна підживити і в сухому вигляді, але в такому разі обов’язково перед внесенням слід розпушити ґрунт, а після внесення добре полити.

Виноград починають вкривати на зиму вже після того, як нічні заморозки стають частими, а денна температура сягає близько нуля або є невеликий плюс. Тоді рослини скидають листя, гілки оголюються, починається період покою. Потрібно укрити лозу до сильних морозів.

Досвідчені садівники радять накривати виноград синтепоном. Це легкий, довговічний та недорогий матеріал, з якого можна легко зробити укриття будь-якої форми. Зверху синтепон потрібно покрити плівкою, щоб не намокав.

Якщо виноград росте на шпалері, його можна прикопати. Для цього слід сформувати в землі невелику траншею уздовж всієї виноградної шпалери. По обидва боки потрібно влаштувати земляні вали, висотою 10-15 см. Вони забезпечать сухе укриття лози. Пагони варто зняти зі шпалери, скинути їх на землю. Далі пригніть лозу до землі, направляючи їх уздовж траншеї. Закріпіть пагони. Можна використовувати при цьому шпильки з дроту або дерев’яні.

Між лозою і землею має залишатися невеликий прозір, близько 5 см. По низу шпалери потрібно натягнути дріт на висоті до 30 см від землі. Він підтримуватиме укривний матеріал, не даватиме йому прогинатися під вагою снігу і приминати лози до землі.

Уздовж шпалери через дріт виноградник закривають плівкою, захоплюючи бічні земляні валки. Боки плівки присипають землею, притискають, щоб їх не підіймало вітром. А торець укритої шпалери має залишатися відкритим. Це потрібно для провітрювання лози. Але при температурі нижче, ніж -15°C, торці щільно закривають.

Лозу ніжних сортів винограду можна засипати сухою травою або сухими опалим листям, шаром до 15,а потім – плівкою.

Яблуні досить добре переживають зиму. Але для того, щоб наступного року отримати гарний урожай, потрібно восени подбати про дерева.

Рясного поливу вони потребують до середини жовтня. Це доставляє поживні речовини до коріння вглиб.