Знайшли тронний зал давньої жінки-лідерки

Головна Сторінка » Знайшли тронний зал давньої жінки-лідерки

Тронний зал із зображеннями стародавньої перуанської жінки-лідерки знайшли у Перу.

Відкриття здійснив дослідницький проєкт “Археологічні ландшафти Паньямарки”, пише Interesting Engineering.

Це перший тронний зал високопоставленої жінки-лідера, коли-небудь виявлений у перуанському місті.

Його виявили у місті Паньямарка, яке було центром культури Моче, що процвітала в північному Перу між 350 і 850 роками н. е.

“Стіни і колони, що оточують трон, демонструють “чотири різні сцени могутньої жінки”, що вказує на її роль лідера і покровителя мистецтв. В одній сцені жінка приймає відвідувачів у процесії, а в іншій – сидить на троні”, – ідеться у статті.

Професор історії мистецтв у Колумбійському університеті Ліза Тревер сказала, що розписи на стінах “перевертають наші очікування щодо гендерних ролей у стародавньому світі Моче”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Перу знайшли древній храм

Вчені ще не визначили, чи є жінка, зображена на стінах тронного залу, людиною або міфічною істотою.

“Але фізичні докази наявності трону, включно з ерозією його задньої опори та виявленням намиста із зеленого каміння, тонких ниток і навіть людського волосся, ясно вказують на те, що на ньому сиділа реальна жива людина, – і всі докази вказують на жінку-лідерку Паньямарки в сьомому столітті”, – додають дослідники.

Мексиканські археологи в ацтекському місті Тлателолько виявили 36 поховань. Шість тіл помістили в кулясті глечики місцевого виробництва. Рештки маленької дитини з обсидіановим ножем у черепі поклали під тарілку, повідомляє національний інститут антропології та історії Мексики.