Міфи, які вводять в оману: п’ять фактів про каву, які треба знати

Головна Сторінка » Міфи, які вводять в оману: п’ять фактів про каву, які треба знати

Кава – один із найпопулярніших напоїв у світі, але думки про її користь чи шкоду різняться.

Одні вважають, що вона подовжує життя, інші ж переконані, що кава шкодить здоров’ю. Та чи є істина десь посередині, розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Скільки чашок кави можна випити за день

Для здорових дорослих існують певні рекомендації, які допоможуть уникнути крайнощів. Наприклад, Американська асоціація серця зазначає, що 45 чашок кави на день є безпечними для здорових дорослих.

За інформацією від Mayo Clinic для здорових дорослих людей відносно нешкідливим вважається 400 міліграмів кофеїну на день. Для прикладу, одна чашка еспресо (30 мл) містить біля 63 міліграмів кофеїну. Проте не забувайте, що кофеїн присутній не лише в каві, а й у чаї, енергетичних напоях, шоколаді та деяких газованих напоях.

Команда платформи доказової інформації про здоров’я Бережи себе спробувала відповісти на поширені питання про напій, щоб убезпечити вас від міфів, які можуть ввести в оману.

Деякі люди мають більшу чутливість до кофеїну

На чутливість до кави можуть впливати стан здоров’я та вживання ліків. Тому деякі люди можуть відчувати ефект від меншої кількості кофеїну, ніж інші.

У МОЗ рекомендують зменшити кількість випитої кави на день, у випадку:

підвищення тривожності;

виникнення проблем зі сном;

тремору м’язів.

Вагітним можна пити каву

Помірне споживання до 200 міліграмів кофеїну на день не спричинить шкоди ні вагітній жінці, ні плоду, вважають в Американському коледжі акушерства та гінекології.

Водночас кава часом може посилювати нудоту, головний біль та зневоднення організму. Тому в деяких випадках медичні працівники можуть обмежити вживання напою для вагітних чи жінок на грудному вигодовуванні.

Кава здатна викликати сонливість

Зазвичай помірні порції кави, завдяки вмісту кофеїну, підвищують частоту серцевих скорочень, тиск та енергію. Однак в деяких випадках через особливі стани організму напій може викликати протилежний ефект.

На це можуть впливати:

загальний дефіцит сну;

зневоднення через надмірну кількість кави;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких хвороб можна уникнути, якщо вдень випивати три чашки кави

індивідуальна, часто генетично обумовлена реакція;

зміна рівня цукру в крові кава натщесерце може провокувати інсулінову резистентність та порушувати обмін глюкози в організмі.

Кава без кофеїну містить кофеїн

Насправді процес декофеїнозації здатний вилучити більшість кофеїну з кавових зерен, але не весь. Після спеціальної обробки в каві залишається 3% цієї речовини. Тобто одна чашка такого напою може досі містити орієнтовано 2 міліграми кофеїну.

У випадку особливої чутливості навіть така незначна його кількість може викликати небажані симптоми, кажуть у відомстві.

Дітям (не)можна вживати каву

Американська академія педіатрії рекомендує дітям уникати вживання кофеїну. Водночас, розповідають у МОЗ, існують й менш жорсткі обмеження, за якими допускають не більше ніж половини чашки кави (45 міліграмів) для дітей віком від 4 до 6 років.

“Організм дитини лише формується, і передбачити реакцію на кофеїн дуже складно. Ми радимо зважати на рекомендацію, що не існує безпечної дози кофеїну для дітей віком до 12 років”, – зауважують у міністерстві охорони здоров’я.

Відмова від кави – виклик для багатьох, хто не уявляє свого дня без ароматного напою.

Проте цікаво, як організм реагує на такі зміни. Відмова від кави може мати як позитивні, так і негативні наслідки для здоров’я.

Розповімо, що відбувається з вашим тілом після повної відмови від цього популярного стимулятора.