NASA запустило космічний корабель: він дослідить супутник Юпітера, на якому може бути життя

Головна Сторінка » NASA запустило космічний корабель: він дослідить супутник Юпітера, на якому може бути життя

Розпочалась 10-річна місія NASA Europa Clipper.

Вона має дати науковцям важливі знання про будову потенційного придатного до життя супутника Юпітера Європи.

Космічний корабель Europa Clipper стартував на ракеті SpaceX Falcon Heavy о 19:06 за київським часом з Космічного центру Кеннеді у Флориді

“Залишає наш водний світ, щоб дослідити інший, розпочавши подорож довжиною 3 мільярди кілометрів з метою дослідити таємниці Європи, океанічного супутника Юпітера”, – повідомляє американське космічне управління у Twitter.

Europa Clipper є найбільшим та найважчим на сьогодні планетарним космічним апаратом. Його вага при старті – 5,8 тис. кг, з них 2,75 тис. кг – паливо. Довжина – близько 30 м.

Запуск апарата має тривати близько години, ще кілька годин займе розгортання сонячних батарей. Якщо все піде за планом, Europa Clipper пролетить повз Марс у березні 2025 року, а потім повз Землю в грудні 2026 року. Завдяки цьому зможуть вивести зонд на траєкторію прибуття до Юпітера 11 квітня 2030 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA здивувало аудіозаписом з чорної діри

Європа є найменшим з чотирьох супутників Юпітера, відкритих Галілео Галілеєм. Вона менша за Місяць, складається переважно з силікатних матеріалів та має залізне ядро. Це один з найрівніших об’єктів Сонячної системи. Поверхня Європи покрита льодом, на ній майже немає кратерів, але є багато тріщин. Через молодий вік і гладкість поверхні супутника виникла гіпотеза, що під льодом може бути водяний океан з мікроскопічними формами життя. NASA Europa Clipper має перевірити цю гіпотезу.

Перші 5,5 років місії підуть на політ до Юпітера і Європи. Упродовж наступних чотирьох років космічний апарат здійснить серію близьких прольотів біля Європи. Супутник дослідять за допомогою дев’яти різних інструментів. Визначать глибини океану солоної води під поверхнею Європи та вимірять водяні шлейфи, виявлені космічним телескопом Hubble.

Космічна агенція NASA показала, як виглядають потужні вихори на Юпітері, які на знімку нагадують букет троянд.

“Це не справжні троянди, це насправді циклони на Північному полюсі Юпітера”