Франція надала Україні менше військової допомоги, ніж обіцяла – ЗМІ

Головна Сторінка » Франція надала Україні менше військової допомоги, ніж обіцяла – ЗМІ

Загальна військова допомога, яку Франція надасть Україні до кінця 2024 року не сягне максимальної суми в 3 млрд.

Водночас саме така сума зазначена у двосторонній угоді про співпрацю у сфері безпеки, яку було укладено між країнами 16 лютого. Про це заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню, пише Le Monde.

За його словами, сума допомоги до кінця року становитиме трохи більше ніж 2 млрд. Тоді як у 2022 році вона становила 1,7 млрд, у 2023 році – 2,1 млрд.

У звернені до депутатів парламентського комітету з оборони Лекорню зазначив, що близько 300 млн із загальної суми надійшли із “доходів від заморожених російських активів”. На ці гроші Франція, зокрема, фінансує виробництво 155-мм снарядів, артилерійських систем “Цезар” і пальне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали п’ять основних запитів Зеленського в європейському турне – Politico

Крім того, близько 533 мільйонів у 2024 році йде на пожертвування старого обладнання від французької армії, яке буде замінено новим.

Французький міністр також зазначив, що фінансування допомоги Україні відбувається за рахунок “приросту інфляції”, який цьогоріч оцінюється в 400-600 мільйонів. Ці “доходи”, за інформацією видання надходять внаслідок сповільнення інфляції порівняно з прогнозами про більш високий її рівень.

“Інша частина допомоги надходить із Фонду допомоги Україні, який дає змогу Києву купувати обладнання безпосередньо у французьких промисловців або у Європейського фонду миру (EFF)”, – йдеться у публікації.

За словами Лекорню, Франція внесла 1,2 млрд до цього інструменту Європейського Союзу. Однак вони “є бенефіціарами, оскільки 143 млн євро було отримано міністерством збройних сил Франції у 2024 році” на користь України.

Франко-німецька оборонна група KNDS передасть Україні 12 самохідних артилерійських установок Caesar. Відповідний контракт підписали нещодавно на полях промислового форуму, організованого в Києві.

У вересні Міноборони Франції заявило, що Україна отримає військову допомогу на 300 млн. Озброєння для неї закупить Франція за прибутки від заморожених активів Росії.