Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника

Головна Сторінка » Шість продуктів, які допоможуть покращити роботу кишечника

Більшість людей приділяють увагу здоров’ю серця та мозку, бо вважають їх основними “двигунами” організму.

Проте не менш важливо піклуватися і про здоров’я кишечника. Саме він відіграє ключову роль у загальному самопочутті. Від його роботи залежить травлення, імунітет та навіть настрій. Якщо ігнорувати стан свого кишкового тракту, то можемо відчувати постійну втому, дискомфорт і навіть зниження імунітету.

Дипломований дієтолог Маккензі Берджесс для EatingWell виділив шість найкращих продуктів, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.

Консервовані боби. Вони є чудовими джерелами клітковини та рослинного білка. Розчинна клітковина, що міститься у квасолі, діє як пребіотик, живлячи хороші бактерії в кишківнику і сприяючи формуванню здорового мікробіома.

Клінічний фітотерапевт Дженна Вольпе з Whole-istic Living зазначає, що нерозчинна клітковина поглинає воду і збільшує об’єм випорожнень, допомагаючи зробити кишківник об’ємнішим, здоровішим і легшим для більшості здорових людей.

Регулярне вживання бобів (близько 1 чашки на день) може поліпшити різноманітність мікрофлори кишечника, що часто асоціюється з поліпшенням здоров’я травної системи.

Консервовані артишоки. Директор з харчування та наукових питань Danone North America Крісті Лей зазначає, що, згідно з дослідженнями, артишоки здатні позитивно впливати на мікробіом кишківника, бо вони наповнені пребіотичним волокном під назвою інулін, яке особливо ефективно сприяє зростанню біфідобактерій – одного з видів корисних для здоров’я кишкових бактерій.

Цибуля. Завдяки високому вмісту пребіотичних волокон, особливо фруктоолігосахаридів (ФОС), цибуля допомагає стимулювати ріст корисних бактерій, таких як біфідобактерії та лактобактерії.

“Ці бактерії підтримують і зберігають збалансований мікробіом кишківника, який має вирішальне значення для травлення, імунної функції та загального стану здоров’я”, – каже дієтолог-нутриціолог Сем Шлейгер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кефір та йогурт впливають на кишківник: пояснення

Часник. Як і цибуля, часник теж містить пребіотичні волокна, такі як інулін і ФОС. Крім того, часник має антимікробні властивості, які допомагають стримувати шкідливі бактерії.

Овес. Завдяки високому вмісту бета-глюкану – розчинного волокна, що утворює в кишківнику гелеподібну субстанцію, виходить сповільнити травлення, забезпечити харчування для корисних кишкових бактерій і посприяти кращому засвоєнню поживних речовин.

Горіхи. Це джерело білка, а також корисної для кишківника клітковини і поживних речовин. Додавання мигдалю, приміром, добре переноситься людьми з дієтою з низьким вмістом клітковини і [допомагає] збільшити об’єм випорожнень. Вживання арахісу і фісташок може також позитивно вплинути на здоров’я кишківника, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику.

Хто страждає непереносимістю лактози, вживання продуктів з її високим вмістом може спричинити проблеми з травленням, від здуття живота та газів до спазмів і серйозного болю в животі.

Якщо говорити про сири, то не всі заборонені тим, хто на дієті. Існує кілька видів сирів, якими люди, чутливі до лактози, можуть насолоджуватися в помірних кількостях.