Давня подія могла вплинути на міфологію вікінгів

Головна Сторінка » Давня подія могла вплинути на міфологію вікінгів

Археологи знайшли сліди кліматичної катастрофи, що сталася 1500 років тому.

Вона могла бути натхненням скандинавської легенди про Рагнарок, пише Heritage Daily.

Рагнарок – це подія в скандинавській міфології, яка символізує кінець світу. Під час Рагнароку боги (Аси) проведуть останню битву проти гігантів і чудовиськ, таких як вовк Фенрір і змій Йормунганд. Багато богів, включаючи Одіна і Тора, гинуть, а світ занурюється в хаос і руйнується. Однак після Рагнароку світ оновиться і починеться новий цикл життя.

Дослідники припускають, що Рагнарок може мати коріння в реальній кліматичній події, яка спричинила скорочення населення Данії 1500 років тому.

На американському континенті у середині VI століття нашої ери сталося два великих виверження вулканів. У стратосферу викинуло великі обсяги попелу та діоксиду сірки. Через це у Північній півкулі похолоднішав клімат.

Вчені з Національного музею провели дендрохронологічне дослідження зразків датського дуба, щоб зрозуміти вплив кліматичних змін на ріст деревних кілець і вирубку у період з 300 по 800 рік нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший скарб вікінгів знайшли у Данії молоді археологи

Зразки порівнюють з хронологіями кернів льоду з Гренландії. Їх використовували для датування вивержень вулканів, відстежуючи аерозольні відкладення і кількість сірчаної кислоти через опади.

Дослідження показало, що між 539 і 541 роками нашої ери кільця дерев демонструють зниження росту дерев. Це вказує на глобальне похолодання. Археологічні записи цього періоду також показують збільшення цінних предметів і скарбів, похованих по всій Данії.

Ці скарби могли бути церемоніальними жертвоприношеннями, призначеними для повернення сонця. Мешканці Данії могли вважати, що це Фімбулвінтер, що є прелюдію до подій Рагнарока.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з’явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.