Велика Британія пояснила, чим загрожують удари РФ по портах України

Головна Сторінка » Велика Британія пояснила, чим загрожують удари РФ по портах України

Атаки Росії на українську портову інфраструктуру ставлять під загрозу світові поставки продовольства. Зокрема, удари по чорноморським портам в період з 5 по 14 жовтня призвели до пошкодження щонайменше чотирьох торгових суден.

Це затримало вантаж рослинної олії для Всесвітньої продовольчої програми в Газі, а також вдарило по постачанню зерна та кукурудзи до Єгипту та півдня Африки, повідомила канцелярія прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера, пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське зерно подорожчало після атак на іноземні судна

“Невибіркові удари Росії по портах у Чорному морі наголошують, що Путін готовий ризикнути глобальною продовольчою безпекою у своїх спробах змусити Україну підкоритися. Вчиняючи так, він завдає шкоди мільйонам уразливих людей по всій Африці, Азії та на Близькому Сході, намагаючись отримати перевагу у своїй варварській війні”, – заявив Стармер.

12 вересня РФ ударила ракетою по судну з пшеницею у Чорному морі, яке йшло з України до Єгипту.

Уночі 6 жовтня вони завдали ракетного удару по порту Південний в Одеській області, пошкодивши судно Paresa під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке було завантажене зерном кукурудзи для експорту.

7 жовтня росіяни вдарили по судну Optima під прапором Палау, яке стояло в порту Одеси. Загинув українець, постраждали іноземці.

9 жовтня окупанти завдали удару по порту в Одеській області, влучивши в цивільне судно під прапором Панами контейнеровоз Shui Spirit, загинули люди.