У храмі знайшли давні розписи

Головна Сторінка » У храмі знайшли давні розписи

Єгипетські реставратори врятували давні розписи в храмі Хнума.

Вони були приховані під шаром сажі від багать, що розпалювали місцеві жителі протягом багатьох років. Тепер ці давні зображення знову видно в їхніх первісних кольорах, передає Phys.org.

Реставраційні роботи проводять у храмі римської епохи у місті Есна за 60 км на південь від Луксора. Основна будівля храму не збереглася, але вестибюль (пронаос) був знайдений понад два століття тому і залишається майже недоторканим.

Проект очолюють Хішам Ель-Лейті з Центру документації Міністерства туризму і старожитностей Єгипту та професор Крістіан Ляйтц із Тюбінгенського університету в Німеччині.

Місцеві жителі тривалий час розпалювали багаття в храмі, тож розписи почорніли. Спеціальна команда з 30 єгипетських реставраторів під керівництвом Ахмеда Емама шість років працювала над відновленням яскравих кольорів, особливо на астрономічних зображеннях стелі та 18 внутрішніх колонах.

Нещодавно розпочався новий етап проєкту, зосереджений на південних стінах храму. Команда успішно відновила кольори південної внутрішньої та частини західної стіни, де домінують яскраві жовті та червоні відтінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли тексти Книги мертвих

Одним з важливих відкриттів цього року стали складні розписні деталі на одязі фігур, що раніше були приховані під сажею. Серед них сцени жертвоприношень, де зображені лук і стріли, подаровані богині Нейт. Команда також виявила чотири луки, що символізують “дев’ять луків”, які представляли ворогів Єгипету.

Також реставратори відновили сцену зображення священної барки бога Хнума. Жерці несли її під час церемонії. В інший час святиня залишалася захованою в храмі, доступною лише для жреців.

Консерваційні роботи відновляться в листопаді, зосередившись на зовнішніх частинах шести передніх колон. Через спеку їх можна виконувати лише в зимові місяці. Фінансування реставрації здійснюється Фондом Древнього Єгипту, Американським дослідницьким центром у Єгипті та Фондом Герди Хенкель.

Пронаос храму, побудований з пісковику, має розміри 37 м у довжину, 20 м у ширину і 15 м у висоту. Він датується часами римського імператора Клавдія (4154 рр. н. е.) і, ймовірно, був більшим за початкову будівлю храму.

У Єгипті археологи знайшли велике поховання із 250 саркофагів із муміями, а також схованку з бронзовими статуями.

Знахідка розташована в некрополі Саккара неподалік Каїра.

Мумії добре збереглися.